Rossz hírt közölt a szakértő a magyar gabonaárakról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Rossz hírt közölt a szakértő a magyar gabonaárakról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Még mindig nem állt meg a gabonaárak emelkedése a világon, és úgy tűnik Magyarországon is további drágulásra kell készülni - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, az biztos, hogy a kiinduló, tonnánkénti 40-50 ezer forintos árakra már nem fogunk visszamenni, és ez a mostani árszint 2-3 évig még kétségkívül ilyen magas marad. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy a harmadik évben az élelmiszerárak a mostani duplájára fognak nőni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokban a nyugat-európai és a chicagoi nemzetközi piacokon is emelkedtek a gabonaárak, és várhatóan Magyarországon is lesz még áremelkedés - mondta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Hazánkban az új termésekre vonatkozó szerződéses árak - amik azokra a gabonákra vonatkoznak, amelyek most fognak megteremni - jelenleg az alábbiak szerint alakulnak: egy tonna takarmánybúza 65 ezer forintba, egy tonna repce 175 ezer, a napraforgó 165 ezer, a takarmánykukorica pedig 65-70 ezer forintba kerül. Az árak alakulását Magyarországon nagyon sok dolog befolyásolja, ilyen az euró-forint, illetve az euró-dollár árfolyam, emellett ebben az időszakban úgynevezett időjárás kereskedés van a világban, ami azt jelenti, hogy, ha rossz az idő, akkor felfelé mozognak az árak, ha jó, akkor pedig lefelé. Ugyanakkor az alapár szintet nem ez határozta meg az utóbbi időben, hanem a kínai felvásárlási hullám - tette hozzá a szakember.

Azt lehet látni, hogy az elmúlt 3-4 évben a világ átmenő készletei folyamatosan csökkennek, ez indukálja a magas árakat. A világ átmenő készletei tendenciálisan meghatározzák az ármozgást. 

Petőházi Tamás kiemelte, a gabonaárak emelkedése addig fog tartani, amíg a kiváltó tényezők meg nem változnak.

A növekedésben lehet korrekció, és kell is, hogy legyen, de az biztos, hogy a kiinduló 40-50 ezer forintos árakra már nem fogunk visszamenni. Ez a mostani árszint 2-3 évig még kétségkívül ilyen magas marad. Ez azt jelenti, hogy a harmadik évben az élelmiszerárak a mostani duplájára fognak nőni.

A nemzetközi gabonaárak előbb utóbb mindig begyűrűznek Magyarországra, így egy idő után mi is elérjük a világpiaci árakat. A felhasználóknak alkalmazkodniuk kell az exportárakhoz, a magyar feldolgozók pedig versenyeznek vele. Egy hazai termelőtől sem elvárható tehát, hogy olcsóbban adja a gabonáját, mert a felhasználó éppenséggel magyar - hangsúlyozta.

A szakember arról is tájékoztatta az Agrárszektort, hogy idén közel egymillió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon, jelenleg még 200 ezer hektár vetése hátra van, de a gazdák időben vannak, nincsenek elkésve a munkákkal. Őszi búza 920 ezer hektáron van elvetve, ez 30 ezer hektárral kevesebb, mint tavaly, aminek az az oka, hogy 2020 októbere nagyon csapadékos volt, és nem lehetett időben elvetni a búzát.

Egy közepes termésnél biztos nem lesz több búzából idén

- tette hozzá Petőházi Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?