Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni

Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni

agrarszektor.hu
Pünkösd táján rendszerint már finom édes hazai szamócát vásárolhatunk elérhető áron. Az idei év sajnos nem kedvezett e gyümölcs termesztőinek. Az elhúzódó hideg, a sok eső akadályozta a korai termést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szamóca sokféle szempontból kuriózumnak számít: az egyik legkorábban érő, leggyorsabban termőre forduló, gyümölcsét egyedülálló íz és zamatanyag jellemzi, emellett az egyetlen lágyszárú gyümölcs hazánkban - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Szaporítóanyagának előállítása viszonylag egyszerű, a palánta előállítását és forgalmazását ugyanaz a rendelet szabályozza, mint például az almaoltványét. A gyümölcsfaiskolai termesztés, valamint a gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű szaporítóanyag. A szamócapalántának fajtaazonosnak, vírusoktól, gombás betegségektől, kártevőktől mentesnek, életerősnek és szabványméretűnek kell lennie. Az engedélyes gyümölcsfaiskoláknál a megfelelő minőséget évente ellenőrzik a Nébih felügyelői. A gyümölcsfaiskolai termesztésre vonatkozó vagy gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi engedélyt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. A formanyomtatvány elérhető itt.

A szamócapalánta (leveles és hűtőben tárolt, azaz frigó) minőségi követelményei, azon kívül, hogy a palánták gyökértörzs átmérője legalább 7 mm, a gyökerek száma legalább 10, hossza legalább 6 cm kell legyen.

  • A leveles palánta lehet őszi (augusztus-szeptember) és tavaszi felszedésű. A leveles palánta zömök, fajtájára jellemzően fejlett, nem felnyurgult, legalább 3 ép, egészséges lomblevele és üde fejlődő szívlevele (csúcslevél) vagy jól fejlett csúcsrügye legyen.
  • A hűtőben tárolt (frigó) palánta lomblevél nélküli, nyugalmi állapotú, nagy, jól fejlett csúcsrüggyel, 2 cm-nél nem hosszabb szívlevéllel. A gyökérzet bojtos, csonkítás nélküli, elágazásokkal rendelkező, sárgásbarna színű és talajmaradványoktól mentes legyen. A hűtőben való tárolásra a nyugalmi állapotban lévő palánták fagymentes napokon szedhetők fel.

A tenyészedényes (konténeres) palántának legalább 3 ép egészséges levéllel kell rendelkeznie.
A növény gyökérzete a termesztőközeget jól szője át, de a gyökerek a termesztőedényt ne nőjék túl. A tenyészedényes növényeket olyan térállásban kell nevelni, hogy a növény természetes habitusát kifejleszthesse. A tenyészedény legyen összhangban a növény méretével (0,2 literes).

Szót kell még ejteni a forgalmazható fajták köréről. Mindazok a fajták szaporíthatók és forgalmazhatók, amelyek szerepelnek a hazai Nemzeti Fajtajegyzéken, az EU közös fajtajegyzékén, vagy az Európai Növényfajta Hivatalnál (CPVO) fajtaoltalomra bejelentésre kerültek. Amennyiben az adott szamócafajta fajtaoltalomra is be lett jelentve, akkor a forgalmazó felelőssége, hogy a licensztulajdonosok, a fajtajogokkal rendelkezők jogai be legyenek tartva. Amennyiben ez nem így van, ők polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat. Gyakorlatban a fajtaoltalommal védett fajtáknál a leírásban a fajtanév mögött® szerepel, az ilyen fajták palántái csak gyümölcstermesztési célra használhatóak fel. Az engedélyes gyümölcsfaiskolás továbbszaporítását csak a fajtajogosult beleegyezésével végezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?