Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

agrarszektor.hu
Mennyi a cirok ára, mennyibe kerül a cirok vetőmag és mire jó a szemes cirok? Tudd meg, mi a cirok, miért jó a cirok kukorica helyett, miért különleges a cirok és a cirok mag.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cirok a világ egyik legnépszerűbb gabonaféléje, ami Magyarországon is évről évre gyakoribb alternatíva a kukorica helyett. Na de mi a cirok és mire jó ez a különleges megjelenésű fűféle? Miért népszerű a cirok termesztése, és hogyan hasznosítható a cirok az élelmiszeriparban illetve a mezőgazdaságban?

Cikkünkben elárulunk minden fontos információt a cirok vetése, termesztése és a cirok betakarítása kapcsán: tudd meg, mi a cirok mag előnyös tulajdonsága, mennyi a cirok ára, mennyibe kerül a cirok vetőmag? Jövedelmező vállalkozásnak ígérkezik a cirok termesztése, vagy nagy fába vágjuk a fejszénket a cirok vetésével?

Mi a cirok?

A cirok a világ egyik leggyakrabban termesztett fűféléje, gabonanövénye, ugyanis a cirok nem más, mint a kukorica olcsóbb alternatívája. Magyarországon a szocializmus alatt a cirok elterjedt haszonnövény volt, azonban a rendszerváltás után a ciroktermelés jelentősen visszaesett. A cirok tökéletes lehetőség azok számára, akik a kukoricatermesztés helyett keresnek alternatívát, ami jó szárazságtűrő, ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben - kifejezetten aszály idején -, illetve bővíthetjük vele a vetésforgót is. A jelenlegi mezőgazdasági statisztikák szerint a cirok népszerűsége Magyarországon újra felfelé tör, így népszerű vállalkozás a magyar gazdák körében.

A cirok a kölesformák családjába tartozik, gyakran hívják cirkölesnek vagy tatárkának is. Származását tekintve a cirok Etiópia és Szudán sztyeppés, szavannás térségéből származik, azonban ma már a világ minden meleg mérsékelt övi országában termesztik. A szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, azonban fehérjetartalma magasabb és a szervezet számára kedvezőbb az aminosav-összetétele is. A cirok élelmiszerként is egyre népszerűbb alapanyag, ugyanis a cirok mag nem tartalmaz glutént, GMO-mentes, toxinmentes és tanninmentes is.

A cirok jellemzői

A cirok egy magas növésű gabonaféle, egyben fűféle, a kukorica közkedvelt alternatívája. Igénytelenebb a kukoricánál: 50%-kal kevesebb vizet vesz fel, terméshozama aszályos körülmények között 10-15%-kal is meghaladhatja a kukoricáét. A cirok nem igényel olyan szintű talajművelést, mint a kukorica, így költséghatékonyabb is ennek a növénykultúrának a felnevelése. A cirok fajtái egymással könnyen keresztezhetőek, számos hibridnövénnyel találkozhatunk a piacon, amelyeknek a fajtáját sokszor meghatároznunk is nehéz.

A cirok bojtos gyökérzettel rendelkezik, remek szárazságtűrő képességét a fejlett mellékgyökérzetének köszönheti (körülbelül kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának). A cirok szára belül hengeres, tömött, szárcsomókra és a csomók közötti részekre tagolt. A cirok szárvastagsága a fajtától függ: a szemes cirok, amelyet az ember is fogyaszt például vastagabb szárral rendelkezik, mint az állati takarmányozást szolgáló szudánifű.

A különböző cirokfélék magasra nőnek: a szemes cirok 100-180 cm, a silócirok viszont elérheti akár a 4 és fél méteres magasságot is! A cirok hosszú, viaszos, lándzsa alakú levele hasonlít a kukoricáéra, azonban a különböző fajták eltérő mértékben bokrosodnak - a legjobb bokrosodási képességű cirok a szudánifű. Minél sárgább egy cirokféle levele, annál nagyobb annak a cukortartalma is, így az állatok számára ízletesebb takarmánynövény. A cirok termése, a cirok mag egy szemtermés: a szemek változatos, többnyire gömb vagy tojás alakú magok, amelyeknek a színe a fehér, a barna és a vörös árnyalataiban is fellelhető.

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

A cirok felhasználása

Felhasználásától függően többféle cirok típust termesztenek, amelyek a következők:

  • szemes cirok: az emberi és állati fogyasztást szolgálja, de bioetanol is készül belőle;
  • silócirok: állati takarmányozásra használjuk;
  • cukor: emberi fogyasztásra alkalmas cukor, illetve bioetanol előállítás;
  • biomassza: biogáz előállítás; 
  • szudánifű: állati takarmányozás és biogáz előállítás
  • vadcirok: vad földbe vetett cirok, a vadállatok legeltetését szolgálja.

A cirok termesztése

A cirok tenyészideje összesen 115-165 nap. A vetés után a cirok kelési ideje 5-10 nap közé esik, a kelés és a szárbaindulás szakasza ezután 25-35 nap alatt indul be. A szárbaindulás és a bugahányás között 30-55 nap telik el, majd a bugahányás és a teljes érés között az időjárás függvényében további 55-65 nap fog eltelni. A cirok fejlődésére a hő van a legnagyobb hatással, de a talaj tápanyag-szolgáltató képessége is számít. A cirok a laza, homokos talajon és a kötöttebb, agyagos termőföldben egyaránt megterem. A cirok igényli a tápanyagot, így műtrágyázással segíthetjük a fejlődését.

A cirok vetése cirok vetőmag használatával történik, fontos számára a megfelelő talajelőkészítés, a frissen elmunkált, jó minőségű magágy, az egyenletes talajfelszín, illetve a kelés alatti gyommentesség. A cirok vetőmag a talajfelszíntől számítva 3-5 cm mélységben kerül elvetésre. A gyomok ellen védekezzünk mechanikai vagy vegyszeres gyomirtással. A cirok legjelentősebb kártevői a levéltetvek, amelyek ellen, ha nagyobb mennyiségben megjelennek, úgyszintén védekezni kell.

A cirok betakarítása fokozott odafigyelést igényel, ugyanis a jól megválasztott időpont befolyásolja a termény minőségét. A cirok szemei egyenetlenül érnek, a teljes érés fázisában kell őket betakarítani majd kiszárítani. A munka elvégezhető kukorica betakarítógéppel a két növény hasonló felépítése miatt.

Szemes cirok mag

A cirok felhasználását tekintve mint élelmiszer szintén egyre népszerűbb alapanyag a konyhában, ugyanis a legtöbb gabonafélénél egészségesebb, illetve belefér a mindenmentes diétákba is. A cirok nagyszerű élelmiszer, készülhet belőle gluténmentes liszt, fogyaszthatjuk önmagában vagy akár puffasztva is, rágcsálnivalóként. A szemes cirok mag takarmányozás céljából nagyszerűen megfelel a baromfik számára, ugyanis egészséges, magas fehérjetartalmú táplálékot biztosít a fejlődésükhöz.

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

Mennyi a cirok ára?

A cirok ára és a cirok vetőmag ára jellemzően 10-20%-kal meghaladja a kukoricáét, emellett a cirok termesztés költségei és a ráfordított energia is alacsonyabb, így mindenképpen jövedelmező vállalkozást eredményez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03