Íme, a legfrissebb számok: bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok

Íme, a legfrissebb számok: bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok

MTI
Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok, az agrárkamara idei előrejelzése az átlagoshoz közeli mennyiségeket jelez azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok - jelentette ki az agrárminiszter szombaton a hagyományos Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny megnyitóján, Jászapátin.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István elmondta, hogy a termésbecslés őszi búzánál 5 millió tonnát alulról megközelítő mennyiséget jelez. Őszi árpánál 1,38 millió tonnás, valamint repcénél 776 ezer tonnás termést prognosztizálnak. Az agrárminiszter kitért arra is, hogy az elmúlt egy évben a pandémia átírta az életet. Ezekben a hetekben az orvosok, a nővérek, a kórházi dolgozók és a mentőszolgálat kiállása ismét emberfeletti - emelte ki. Emellett tapasztalható volt a magyar gazdák mérhetetlen szorgalma és szolidaritása is - hangsúlyozta. Nagy István hozzátette, hogy ezekben a napokban is, minden nehezítő körülmény ellenére, a magyar gazdáknak köszönhetően, kiváló magyar élelmiszerek kerültek az asztalainkra.

Nagy István azt mondta: a magyar agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált. Magyarország kormánya ezt a példaértékű kitartást a maga eszközeivel igyekszik támogatni. Úgy, hogy történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja és megerősíti a magyar agráriumot és a vidéki térségeket. A kormány az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80%-os hazai társfinanszírozást biztosít, amellyel 2021-ben a teljes magyar mezőgazdaságot érintő megújulást teszi lehetővé.

A mezőgazdaságunk kizárólag folyamatos fejlesztésekkel és a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet sikeres

- emelte ki Nagy István.

A Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben kerülnek kiírásra új beruházási pályázatok. Bíznak abban, hogy mind több gazda él ezekkel a pályázati lehetőségekkel.

Nagy István szólt arról is, hogy "a búza aratására készülve őseink már a jövőt tervezték". Szavai szerint példaként szolgál a Jászsági Aratóünnep, "amely hagyománytiszteletből, eleink iránti hűségből fakad", de évről évre képes új oldaláról megmutatni egy összetartó, erős közösséget. Bár a több évszázados helyi tradíciók adják a keretét, mégis újraépíti, erősíti és kifejezi a magyar gazdatársadalom együvé tartozását - fejtette ki. De ez az aratóünnep azt is jelenti, hogy Péter és Pál apostolok emléknapján, szerte az országban megkezdődik az aratás, beérett a búza. Köszönetet mondott az aratóünnep szervezőinek is, mert "olyan közösségi ünnepet álmodtak, amely a megfáradt gazda munkáját méltatja".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?