Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban a kínaiak által felvásárolt takarmánykukorica, Brazíliában a szárazság miatt megcsappant cukornád termés okoz gondot az etanolgyártóknak. Helyzetüket nem segíti az üzemanyagárak szárnyalása sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen csökkenti etanol termelését a következő hónapokban a világpiac két legnagyobb szereplője, Brazília és az Egyesült Államok. A döntés oka, az üzemanyaggyártáshoz alapanyagként használt kukorica és cukornád iránti kereslet gyors felfutása, s ennek egyenes következményeként a termény megdrágulása - írta meg a Világgazdaság.

A takarmánynövényeket az állattartók a várható ellátási hiányra gondolva már lábon felvásárolják, nem szólva arról, hogy az afrikai sertéspestistől lassan megszabaduló és a hústermelést ismét felfuttató Kína minden egyes szem kukoricára vevő, s ez a jegyzésárakban is megmutatkozik. A chicagói árutőzsdén a kukorica határidős jegyzése nyolc éves csúcson van, az etanolé pedig 2014-ben járt ennyire magasan.

Paradox módon az etanol a jelenlegi árkörnyezetben nem tudja ellátni hagyományos küldetését, azt hogy a benzinhez adagolva csökkentse annak árát és beállítsa az oktánszámot

- hangsúlyozza Scott Irwin, a University of Illinois professzora.

A benzin gallonjáért ugyanis átlagosan 3 dollár feletti összeget kérnek Amerikában, ez hét éves csúcs a helyi autós szövetség (AAA) adatai szerint. Ezzel szemben Brazíliában 4,06 dollárnál jár a mutató, pár centtel elmaradva a mindenkori rekordtól.

A világpiaci etanolexport háromnegyedét adó két ország termelői számára a benzinárak elszállása tehát gondot jelent. Az Energiainformációs Ügynökség (EIA) adatai szerint az amerikai etanoltermelés az áprilisi 537 ezer hordós napi átlagról feljött egymillióra, de innen legfeljebb araszolgathat felfelé a hiány miatt, de Geoff Cooper, Megújuló Üzemanyagok Gyártói Szövetségének elnöke szerint a 2018-as, 2019-es kibocsátás közelébe sem érhetnek. Az etanolgyártók 5,2 milliárd véka (egy véka = 35,2 liter) kukoricát tárolnak be az idei évre, ez szintén negatív rekord 2013 óta.

Brazíliában a cukornáddal van a probléma, a mostani idényben becslések szerint 7%-kal kevesebb terem a vetésterületet sújtó aszály miatt. A feldolgozóknak pedig most jobban megéri, ha cukrot állítanak elő a terményből, ez is visszafogja az etanolgyártást. A gallononként rekordközelbe, 2,55 dollárra drágult etanolnak biztos piaca van, amíg kötelező 27%-os arányban a benzinhez kell adagolniuk az üzemanyag-kereskedőknek. Utóbbiak a bekeverési arány csökkentéséért lobbiznak, hogy költségeiket mérsékelhessék. Hivatkozhatnak arra is, hogy az etanolkínálat az idén 6%-kal, 28,2 milliárd literre csökkenhet a termék kereskedelmével foglalkozó StoneX prognózisa szerint.

Az agrárium és az olajipar konfliktusát Donald Trump sem tudta rendezni, a klímavédelemre nem sokat adó volt amerikai elnök a kukoricatermelőknek annyival kedveskedett, hogy az etanol 15%-os bekeverését az egész évben lehetővé tette, noha annak téli használata a környezetre igencsak káros és a 10% feletti adagolás eleve motorkárosító hatású. Az olajipar is ezzel érvelt, végül a novemberi újraválasztására számító elnök jobbnak látta jegelni a problémát a kampányban. A Biden adminisztráció érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel. Amerikában a kukorica csaknem 40%-át etanolgyártásra használták fel eddig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?