Sokan hibáznak a leander gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a leander gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Tóth Enikő
Szinte minden kertesháznál megtalálható az egyik legnépszerűbb növényünk, a leander. Különböző színekben pompázik, óriásira meg tud nőni, és mediterrán hangulatot ébreszt bennünk. Szerencsére a leander egy viszonylag könnyen tartható, tekintetet vonzó növény, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk a lehető legoptimálisabb körülményeket megteremteni számukra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A leander teleltetése

Mivel a leander télen pihen, szükséges hogy támogassuk őt az egészséges fennmaradásában. Teleltetés előtt mindenképpen fejezzük be a tápanyagok kijuttatását már szeptemberben, fokozatosan csökkentsük az öntözését, de csak annyira hogy ne száradjon ki teljesen a földje, vágjuk vissza ha szükséges és alaposan mossuk le. Lemosás után hagyjuk megszáradni, nedves növényt ne vigyünk be a teleltető helyre. Többnyire a leander az átmeneti, gyenge fagyokat elég jól viseli a szabadban, ezért nem is érdemes előbb bevinni. Ennek a másik haszna, hogy minél tovább hagyjuk kint a növényünk, annál biztosabban fognak rajta elpusztulni a rajta élősködő kártevők. Az érzékenyebb leanderek már -1-2 Celsius fok körüli hőmérsékletet rosszul tűrik, de megoldás lehet még a fagypont közeli hőmérsékletnél, ha a szabadban egy védett helyre, egy fa mellé tesszük a növényünket. Viszont - 5 Celsius fok alatt már fagykárt szenvedhet a növény, ezért ha tartósabban 0 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor mindenféleképpen be kell vinnünk a teleltető helyükre.

Téli gondozása

Mivel már korábban csökkentettük az öntözés mennyiségét, ezt továbbra is tartanunk kell a tél folyamán, folyamatosan figyelve arra, hogy ne száradjon ki teljesen a növény földje. A nagyobb leandereket elég havonta egyszer megöntözni, a kisebbeket kétszer, az egészen kicsi, frissen szaporított példányokat körülbelül hetente egyszer. Az öntözés mellett a szellőztetésre is oda kell figyelni, a friss mozgó levegő jót tesz a növényünknek.

Hol teleltessünk?

A legoptimálisabb hely a teleltetésre egy világos, fűtetlen helység, ahol a hőmérséklet 2 és 10 celsius fok között van. Minél hűvösebb, annál jobb, hiszen alacsony hőmérsékleten a kártevők elszaporodása kevésbé valószínű. Egy hűvös pince is teleltető helyül szolgálhat. Ha a pince nedves, nagyobb valószínűséggel támadja meg a leandert gombás megbetegedés, ezért a növény rendszeres átvizsgálása télen erősen ajánlott. Száraz, hűvös pince vagy garázs, sokkal inkább megfelelő. A pincében elhelyezett leander tavasszal kicsit nehezebben tér magához, mint világosban pihenő társai, de ezen kívül semmi lényeges különbség nem tapasztalható a kétféle teleltetés között.

Lakásban is tudunk teleltetni

Ha van olyan szobád (világos vagy akár sötét), amit nem használsz, és 10 °C alatti a hőmérséklet, akkor ott biztosan jó helye lesz a leanderednek, de ha csak olyan helyiséget tudsz számára biztosítani, ahol legalább 15 °C, vagy talán ennél is melegebb van, akkor nagyon oda kell rá figyelni, illetve nem is ajánlatos ott tartani. Sajnos a száraz, meleg levegőben ugyanis biztosan megtámadják a nem kívánatos kártevők, ezért nagyon rendszeresen ellenőrizni kell a növényünk, hiszen például a takácsatkák, levéltetűk ilyen feltételek mellett nagyon gyorsan elszaporodnak. Ha a védekezéssel elkéstél, és a leander levelei már el kezdtek sárgulni, foltosodni, akkor alaposan mossuk le növényről a kis kártevőket, és földje felső rétegét is távolítsuk el. A lakásban való teleltetés másik buktatója, hogy mivel a leander télen nyugalmi állapotban kellene hogy legyen, de ha túl meleg a hőmérséklet akkor nem tud pihenni, pedig erre szüksége van a következő évi bő virágzáshoz. Ahelyett, hogy vegetálna, folyamatosan fejlődik, új levelei viszont a viszonylag rossz fényviszonyok miatt kicsik és fakók lesznek. Sajnos az öntözés is nehézkes. Ha meleg, száraz a levegő, több vizet igényel, viszont ha gyakrabban locsolod, felgyorsítod a "fejlődést".

Mik a teendőink a teleltetés után?

Ha elmúlnak a talajmenti fagyok (körülbelül március vége április eleje), akkor érdemes kivinnünk a növényeinket a szabadba, de fontos hogy ne érje tűző nap. Az első pár hétben védjük őket a naptól, érdemes valami árnyékosabb, szélvédett helyet keresni, majd fokozatosan hozzászoktatni őket a megváltozott körülményekhez, de után nyugodtan elhelyezhetjük a megszokott, napos helyükön. Ilyenkor érdemes alaposan megöntözni, hogy a teleltetés során veszített vízmennyiséget visszanyerje. A növény tápanyaggal való ellátását elég akkor elkezdeni, amikor megjelennek rajta az első, új hajtások.

A leander metszése

A tavaszi feladatok leglényegesebb eleme a metszés, ami kihagyhatatlan ha egy dúsan virágzó, erőteljes növényt szeretnénk nevelni., hiszen a leander a hajtások végein hozza a leveleit. Így ha hagyjuk nyurgára nőni az ágakat, akkor a leanderünk veszít az esztétikai értékéből, és a méretei is nehezen kezelhetővé válnak. A metszés során egy nagyobb méretű növény esetében, a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, emellett a leveleket csípjük le. A metszési feladatokhoz fontos a tiszta, fertőtlenített, éles metszőolló használata!

Betegségek és permetezés

Ha a növényünkön nem látunk semmiféle károsítót, akkor már nem szükséges a lemosása, azonban a kialakuló betegségekkel számolni kell. A leandert évente nagyjából 3-4 alkalommal szükséges permetezni, így tudunk teljes biztonságot nyújtani számára. A kértevők közül a közönséges takácsatka a leggyakoribb, továbbá a pajzstetű, az üvegházi molytetű, valamint a levéltetű. A gombabetegségek közül a leander sztemfílliumos levélfoltossága a gyakoribb, ami az idősebb leveleken foltosodásként jelenik meg, majd ezek később elsárgulnak és lehullanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?