Itt a nagy paprikavetőmag-teszt: ezeket ültesd a kertbe, ha sok termést akarsz

Itt a nagy paprikavetőmag-teszt: ezeket ültesd a kertbe, ha sok termést akarsz

agrarszektor.hu
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált paprikavetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán a szakemberek. Összesen 23 terméket vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a "tölteni való" paprika betakarításáig. A vetőmag-minősítés egyik fontos része, hogy az adott növényi és vetőmag minták mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. Ezt a vizsgálatot végzik Monorierdőn a fajtakitermesztő állomáson. Így adott volt, hogy a Szupermenta csapata fel is neveli a tavaszi tesztjén vizsgált 23 "tölteni való" paprikavetőmagot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vetőmagokata Nébihszakemberei április elején vetették el, és 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el a tálcákat. A napi öntözésnek és szellőztetésnek köszönhetően két hét múlva már ki is bújtak a földből a növények, a vetés után 1 hónappal pedig 5-6 cm-es palánták fejlődtek. A 23 mintából felnevelt paprikapalánta 20-20 egyedét május végén ültették ki az előkészített aprómorzsás talajba. Ekkor már 6-8 lomblevéllel rendelkeztek a növények, a gyökereik pedig jól átszőtték a tápkockát. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárástól függően, heti 1-2 alkalommal öntözték a palántákat csepegtető szalag segítségével. A június eleji lombtrágyázásnak köszönhetően a növények növekedni, majd virágozni kezdtek, július közepén pedig egytől-egyig meghozták első terméseiket. A vizsgálat során a különböző "tölteni való" paprikavetőmagok termését a szakemberek összevetették a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással, valamint a hivatali adatbázisban szereplő fajtaleírással. 

Egy esetben találtak eltérést: az egyik vetőmag csomagolása szerint a növény bogyója felálló, míg a Monorierdőn felnevelt paprika bogyója csüngő helyzetű volt. Összességében azonban elmondhatják, hogy jól vizsgáztak a termékek; egy paprika kivételével minden vetőmag hozta az ígért termést. A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata sem maradhatott el. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a paprikatermést. Az eredményekről itt lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?