Súlyos a helyzet a magyar földeken: ezek a növények nagyon megszenvedték az évet

Súlyos a helyzet a magyar földeken: ezek a növények nagyon megszenvedték az évet

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hétben többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a héten már nem, de a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló egy hétben több hullámban is hidegebb, nedvesebb légtömegek érkeztek fölénk - írja a met.hu. Először a múlt pénteken fordult csaknem országszerte csapadékosra az idő, majd szombaton északon, északkeleten alakultak ki záporok. Vasárnap estétől hétfő délutánig pedig a déli országrészben áztak meg a talajok, a Dunántúl déli, délnyugati részén 15-30 mm esett, míg az Alföld déli tájain 2-15 mm. Kedden átmenetileg száraz idő volt, majd szerdán reggelre észak felől újabb csapadékzóna érte el hazánkat. Ekkor főként a Kisalföldön, a Bakony térségében, a Dunántúl keleti és az Alföld nyugati tájain esett 2 mm-t meghaladó mennyiség, máshol csak gyenge esők, délután záporok voltak jellemzőek. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszegében elég nagy területi változékonyság alakult ki, míg a Dunántúl déli, délnyugati tájain és az északi határszélen is többfelé 20 mm-nél is több esett, ugyanakkor a Nagykunság térségében alig 1-2 mm. A sokéves átlaghoz képest azonban szinte mindenütt negatív eltérés figyelhető meg. A talajok felszín közeli része az ország nagy részén átnedvesedett, az Alföld középső és délkeleti tájain maradtak száraz területek. A középső és alsóbb talajrétegekbe azonban csak ott jutott számottevő nedvesség, ahol 20 mm-t meghaladó csapadék hullott az elmúlt héten, a középső országrészben igen nagy területen továbbra is kritikusan száraz a talajok 20 cm alatti része. A hőmérséklet több hullámban esett vissza a múlt csütörtöki 30 fok körüli maximum értékekről a szerdai 13-17 fok közötti maximum értékekre. Vasárnap napközben az északi országrész kivételével még 20-25 fok közé melegedett a levegő, hétfőn viszont már csak 13-17 fokokat mérhettünk, a csapadékosabb déli országrészben volt a legjelentősebb a lehűlés. Kedden és szerdán sem melegedett sehol 18 fok fölé a levegő, és a reggeli minimumok is a hét első felében már 10 fok alatt alakultak. Kedden hajnalban a Felső-Kiskunság fagyzugaiban, ahol derült volt az ég, 0 fok alá csökkent a 2 méteren mért hőmérséklet is. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A napraforgó a növényszáradás, a kukorica pedig a teljes érés fenológiai fázisában jár, mindkét növény betakarítása elkezdődött már. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként csak derékig érő, hamar elöregedett, kiégett kukorica és napraforgó állományok is előfordultak. A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, az akkor elvetett állományok már 2-4 levelesek, ugyanakkor a később elvetett táblákat a szeptember első felének száraz időjárása jobban megviselte, ott hiányosan kelt, gyenge állományok figyelhetők meg. A mostani csapadékra mindenütt igen nagy szüksége volt a repcének, és az őszi kalászosok talaj előkészítő munkáihoz is jól jött a nedvesség.

A hét további részében az eddiginél több fokkal melegebb, száraz, nagyrészt napos időre van kilátás. Szombaton és vasárnap a hajnali és reggeli órákban foltokban már párássá, ködössé válhat a levegő, de napközben napos idő lesz a jellemző. Szombaton az északkeleti fagyzugokban 5 fok alá esik vissza a hőmérséklet, kora délután viszont szombaton és vasárnap is 25 fok körüli, délen és a Dunántúlon azt meghaladó maximum értékek lesznek jellemzőek. Vasárnap este délnyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, ezért ismét változékonyabbra fordul az idő. A jövő hét első felében az északkeleti országrész kivételével többfelé lehet csapadékra számítani, eső, zápor, zivatar egyaránt várható. A hőmérséklet csak pár fokkal esik vissza a vasárnapi értékekhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?