Vallott a szakértő: zajlik az őszi betakarítás, de erre jobb, ha minden gazda felkészül

Vallott a szakértő: zajlik az őszi betakarítás, de erre jobb, ha minden gazda felkészül

MTI
Megkezdődtek az őszi betakarítási munkák, a július-augusztusi aszály miatt még bizonytalanok a terméseredmények, de a belföldi ellátás biztosított lesz - ismertette az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Betakarítási koordinációs bizottság pénteki budapesti ülése után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt elmondta, hogy csaknem 1,8 millió hektáron történik a növényi kultúrák betakarítása. A nyári száraz idő miatt a gazdálkodók 328 ezer hektáron jelentettek aszálykárt. Megindultak az őszi vetések is, a gazdálkodók 1 millió 571 ezer hektáron terveznek vetni, a száraz idő nagyon megnehezíti a munkákat - közölte az államtitkár.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Feldman Zsolt példaként említette, hogy repcét 210 ezer hektáron vetnének, ami negyedével kevesebb a korábbinál.
A tervek szerint őszi búza 960 ezer, őszi árpa pedig 260 ezer hektáron kerülne a földbe - ismertette. Az államtitkár kitért arra is, hogy a szántóföldi növénytermesztés szempontjából az aszály mellett komoly gondot jelent a termelési költségek jelentős emelkedése. A kialakult takarmányárak alapvetően befolyásolják az állattenyésztés helyzetét; ezt az áremelkedést jelenleg a fogyasztók nem érzékelik, a hazai mezőgazdasági termelők és a hazai feldolgozóipar egyelőre még elnyeli ezeket a költségeket - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a magas árszintek nem hazai sajátosságok, az európai, illetve a világpiacon is hasonlóak a trendek.

Feldman Zsolt fontos célnak nevezte, hogy az állattartók számára a megfelelő mennyiségű takarmánynövény elérhető maradjon a következő időszakban is. Kiemelte, hogy ebben nem látnak kockázatot, a szükséges takarmány rendelkezésre áll majd az országban.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a napraforgó betakarítása áll a legjobban, várhatóan kevesebb lesz a termés, mint az elmúlt években, de elegendő lesz, és exportra is jut. Az áremelkedések kapcsán a szervezet elnöke jelezte, hogy a nitrogénműtrágya ára például több mint kétszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az emelkedő költségek beépülnek majd az árakba, megváltoztatják a szántóföldi növénytermesztés költségszerkezetét, és a jövedelmezőségben is komoly változásokat okozhatnak - fejtette ki. Petőházi Tamás szintén elsődlegesnek nevezte a hazai felhasználás biztosítását, mint mondta, a kisebb termés miatt az export csökkenni fog.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?