Az oroszok nem viccelnek: durva, ami az ország zöldségtermesztésével történik

Az oroszok nem viccelnek: durva, ami az ország zöldségtermesztésével történik

agrarszektor.hu
8 százalékkal nőtt az üvegházi zöldségek termelése Oroszországban, folytatódik tehát az ágazat intenzív fejlődése a növekvő hozamok miatt. A növekedésben ugyanakkor a 2019-2020-ban épült korszerű üvegházkomplexumok termelési kapacitásának kihasználása is fontos szerepet játszik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium közlése szerint 2021 eleje óta Oroszországban az üvegházi zöldségek betakarítása 8 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, és elérte az 1 millió tonnát. A minisztérium szerint az uborka betakarítása 580 ezer tonna (+ 1,7%), paradicsom - 400 ezer tonna (+ 19,1%) volt. Arra számítanak, hogy az iparág pozitív dinamikája 2021 végéig fennmarad. Az előrejelzés szerint az üvegházak őszi-téli betakarításával meghaladja majd az 1,4 millió tonnát - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A termelés tíz vezető régiója közé tartozik Lipetszk, Moszkva, Volgográd, Kaluga, Novoszibirszki régiók, Krasznodar és Stavropol területek, Karachay-Cserkeszia, Tatárföld és Bashkortostan köztársaságok. Az ágazat dinamikus fejlődését állami támogatási intézkedések és elsősorban a kedvezményes hitelezés segíti elő. A mezőgazdaság fejlesztését szolgáló állami program keretében ösztönző támogatásban részesülhetnek azok a gazdák is, akik zárt térben, kiegészítő megvilágítási technológiával termesztenek zöldséget. Ezenkívül a Távol-Kelet régiói számára 2022-től az üvegházkomplexumok építésének és korszerűsítésének tőkeköltségeinek 20%-át is kompenzálják.

Mihail Glushkov az Országos Zöldség-Gyümölcs Szövetség igazgatója szerint, a termelés növekedése 9% volt, ami főként a hozamok növekedése miatt és nem a területek bővülése miatt következett be, mint korábban. 

Ebben a 2019-2020-ban épült korszerű üvegházkomplexumok termelési kapacitásának kihasználása is szerepet játszik. Általánosságban elmondható, hogy az iparág gyorsan fejlődik, a termelés intenzitásának növelésével

- mondta. A bruttó termés mennyisége is növekszik a kapacitások újraelosztása miatt: néhány termelő vállalat, amely korábban paradicsomot termesztett, uborka váltott, így az utóbbi területe nőtt, míg a paradicsom csökkent, magyarázta Glushkov.

A bruttó termést az építőipari tényező is befolyásolja, bár mostani beruházási aktivitás sokkal alacsonyabb 2018-hoz képest. 

Az olyan nagy szereplők, mint a Rost Group és az ECO-Culture tovább fejlődnek. Ez a tendencia folytatódik, de nem ez a döntő. Az üvegházi zöldségek ára idén magasabb, mint tavaly, de 2019-ben is magasabbak voltak. "Tavaly a kínálat messze meghaladta a keresletet. Ebben az évben azonban nincs ilyen. Nem mondanám, hogy a termelői árak nagyon jók, az elmúlt két évben meglehetősen komoly volt az infláció. 2020-ban a nyereségesség felére csökkent 2019-hez képest. Ebben az évben van remény arra, hogy a mutató magasabb lesz, de nem valószínű, hogy eléri a 2019-es szintet

 - mondta Glushkov.

Az állam új intézkedéseket vezet be a zöldségtermelők támogatására, folytatja Glushkov. Céljuk a mesterséges megvilágítással dolgozó üzemek működésének fenntartása. A vonatkozó határozatot Mihail Mishustin miniszterelnök szeptember 6-án írta alá. A dokumentum szerint azok a gazdálkodók, akik zárt térben történő zöldségtermesztés során további megvilágítási technológiákat alkalmaznak, az állami agrárfejlesztési program keretében részesülhetnek támogatásra. A támogatást az értékesített termékek után tonnánkénti összegben nyújtják.

Glushkov szerint az üvegházi zöldségtermesztés intenzív fejlődése folytatódni fog a hozam növekedése miatt. 

Ráadásul a nem kellően hatékony vállalkozások elhagyják a piacot, a hatékonyak pedig "felszívják" a kis üvegházkomplexumokat, kivásárolják a bajba jutott eszközöket a bankoktól. Ennek általában pozitív hatással kell lennie az iparágra. Megfelelő irányítással a tapasztalt szereplők által vásárolt területek sokkal nagyobb bruttó eredményt hozhatnak, és a hatékonyság is növekedni fog

 - zárta szavait. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?