Javában zajlik az aratás: itt vannak a zalai terméseredmények

Javában zajlik az aratás: itt vannak a zalai terméseredmények

MTI
A napraforgó közel 80 százalékát learatták Zala megyében, a 6500 hektáros területen átlagosan hektáronként 2,4 tonna, megfelelő minőségű olajos növény termett - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megye déli részén megkezdődött a csaknem 31 630 hektáron termelt kukorica betakarítása, az 510 hektáros területről hektáronként átlagosan 7,8 tonna termés került a magtárakba. A hónapokon át tartó aszályos időszak miatt a megye északi területein ennél kevesebb termésre számítanak a gazdák - tájékoztatott Sabján Krisztián.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A 6850 hektáron termő szója 64 százalékát aratták le, a hektáronkénti átlaghozam 2,4 tonna. Elmondta, hogy a csapadékos időjárás időnként megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az őszi eső kedvező a talajmunkák és a vetések elvégzéséhez. A repcét 14 380 hektáron vetették el Zala megyében. A repcevetések heterogének, ahol a vetés előtt megjött az eső, ott a növények gyorsan kikeltek, a kártevők nem tudtak nagy kárt okozni. A csapadékhiányos területeken viszont a növények vontatottan keltek ki, a táblákon üres foltok láthatók, a szárazság miatt nem keltek ki a magok, a kikelt növények pedig lassan fejlődtek és a kártevők kipusztították az állomány egy részét. Az őszi árpát 2 ezer hektáron, az őszi búzát 2500 hektáron, a tritikálét pedig 600 hektáron vetették el. A vetéstervek szerint 31 310 hektáron őszi búza kerül a földbe, az őszi árpa vetésterülete meghaladja az 5 ezer hektárt, 360 hektáron rozst, 1450 hektáron pedig tritikálét termelnek. A Zala megyei szántóföldeken a 110 ezer hektárnyi vetésterület közel felét (52 670 hektárt) ősszel, a másik felét pedig tavasszal vetik be gazdák, a fennmaradó területen évelő növényeket termelnek, vagy parlagon hagyják.

Címlapkép forrása: MTI/Kiss Dániel

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?