Ekkorát még biztosan nem láttál: megtalálták minden idők legnagyobb burgonyáját

Ekkorát még biztosan nem láttál: megtalálták minden idők legnagyobb burgonyáját

MTI
Doug, a csaknem 8 kilogrammos burgonya lehet a világ legnagyobb krumplija. A különleges termésre Új-Zélandon bukkant kertjében Colin és Donna Craig-Brown, akik el is nevezték a nem mindennapi gumót.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pár kiásta a furcsa, mutáns kinézetű termést, melyet először különös gombának tartottak. Amikor azonban Colin kivágott belőle egy darabot és megkóstolta, kiderült: hatalmas krumplit találtak. Súlya a mérleg szerint 7,8 kilogramm. A Hamilton közelében élő Craig-Brown házaspár még augusztus végén találta a burgonyát, melynek még egy kis kocsit is építettek, hogy abban hordozzák körbe a környéken.

A Guinness Rekordok könyvébe a legnehezebb burgonya rekordját legutóbb 2011-ben jegyezték be. Egy Nagy-Britanniában talált nagyjából 5 kilogrammos példány viseli a címet. Az új-zélandi pár már jelentkezett a szervezetnél, hogy ismerjék el Doug rekordját, egyelőre még válaszra várnak.

Colin Craig-Brown kifejtette, nincsen semmilyen kertészeti titka, általában csak egy adag tehéntrágyát és némi szalmát szórnak a földekre. Mint mondta, az adott területen uborkát növesztettek, de idővel a gyomok vették át az uralmat, burgonyát egyáltalán nem ültettek. Doug valószínűleg magától termett, vélhetően évek óta növekedhetett.

A burgonya az elmúlt hónapokban hanyatlásnak indult: elkezdett kiszáradni, veszített súlyából, a penész is megjelent rajta. Colin ezért a lehető legjobban megtisztította és a fagyasztóba tette a krumplit. Karrierje azonban ezzel nem ér véget: hamarosan vodka készülhet belőle.

(Címlapkép forrása: AP/Donna Craig-Brown)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?