Itt a piros riasztás: jön az ónos eső, ezekben a megyékben lesz a legveszélyesebb

Itt a piros riasztás: jön az ónos eső, ezekben a megyékben lesz a legveszélyesebb

MTI
A mai nap folyamán napközben helyenként hó, majd többfelé ónos eső lehet. Az utóbbi veszélye miatt szombatra első-, vasárnapra másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjanak a riasztásokról, útviszonyokról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömeg hatására az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, de átmeneti ónos eső, fagyott eső is eshet. Délután és este északon 3-8 centiméter körüli, lokálisan 10 centimétert is meghaladó hóréteg alakul ki, délután többnyire tapadó hó, estefelé fokozatosan porhó várható. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben hófúvást okozhat. A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (maximum 3 centiméternyi) hóval.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szombatra az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés. Felhívták a figyelmet arra, hogy a vasárnap kora hajnalban a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, az esőt ónos eső váltja fel. Később a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó ónos eső is hullhat. Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak. A vasárnap délután átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól újabb csapadékzóna éri el a déli határt. A csapadékzóna fokozatosan észak, északkelet felé haladva több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hétfőre virradóan a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik - fejtette ki a meteorológiai szolgálat. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben, s ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak. Ezért azt kéri, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - szögezte le, hozzátéve: ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. A szóvivő azt ajánlja: használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta az OKF szóvivője.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06