Óriási változások jönnek a magyar agráriumban: ez vár a gazdákra 2022-től

Óriási változások jönnek a magyar agráriumban: ez vár a gazdákra 2022-től

agrarszektor.hu
2022-ben komoly változások várhatóak a mezőgazdaságban, ugyanis több területen egyszerűbbé válik a gazdák dolga a január elsején életbe lépett jogszabályoknak és törvénymódosításoknak köszönhetően. Az új év számos újdonságot hozott el az agrárium számára is, többek között módosultak az öröklésre és a gazdaságok átadására vonatkozó előírások, valamint a földértékesítési folyamatokban is történtek változtatások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos jogszabályváltozást hozott az új év a hazai mezőgazdaságban. Január elsején életbe lépett a gazdaságátadási törvény, amelynek köszönhetően az idősebb termelők egyszerűbben adhatják át a stafétát a következő generációnak. Az új szabályozás elsősorban az adminisztrációt könnyíti meg, hiszen egy szerződés keretében nemcsak a termőföld kerülhet a fiatal gazdákhoz, hanem egyúttal a haszonbérleti jogviszony, a hatósági engedélyek is. A szerződések átruházása és a pályázatok, támogatások, hiteljogviszony átadása is sokkal egyszerűbbé válik - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Módosultak az öröklésre vonatkozó előírások is. A cél az, hogy a régi örökségként cipelt osztatlan közös tulajdon okozta probléma - amelynek felszámolása érdekében jelentős intézkedéseket hozott a kormányzat - ne termelődjön újra. Továbbá a jogszabály szerint ezek után egy helyrajzi szám nem az örökösök számával osztódik majd. Mintegy 3 lehetőség közül választhatnak majd az örökösök a hagyatéki eljárás során: 

  • Megállapodhatnak az érintettek abban, hogy ki, mit örököl majd az örökhagyó ingó és ingatlan vagyona közül.
  • Megoszthatják a földterületeket az osztatlan közös tulajdon felszámolásának szabályai szerint is. 
  • Ha azonban nem sikerül megállapodásra jutniuk, akkor a földet el kell adni, az abból keletkezett vételárat pedig szét kell osztani egymás között - a cél ugyanis az, hogy lehetőleg a termőföld egyetlen tulajdonoshoz kerüljön. 

Csökkentenék az élelmiszer-pazarlást is

A karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által az élelmiszermentésbe felajánlott élelmiszereket a rászorulók részére, így az élelmiszerhulladék csökkentését is szolgálná. új szabályozásnak köszönhetően az élelmiszerek megmentése céljából a kiskereskedők részére kötelezővé tennék a várhatóan hulladékká váló, közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére. A megmaradt élelmiszerekre a kötelező felajánlást legalább 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt írnánk elő. A fogyaszthatósági idővel, valamint a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozna a szabályozás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos változás a földforgalmi szabályokban is

A módosítások egyik leghangsúlyosabb eleme, hogy az adásvételi szerződéseket a földhivatal még a kifüggesztés előtt megvizsgálja, így az esetleges hibák még időben kiderülhetnek. A haszonbérleti szerződésekre is ugyanez az eljárás vonatkozik. Az elővásárlási jog gyakorlása is egyszerűbbé válik: míg korábban a jogosultságot különböző dokumentumokkal kellett igazolni, a földhivatal az idei évtől kezdve a közhiteles nyilvántartásokból tájékozódik. A haszonbérleti díjakra vonatkozó előírás azonban szigorodik: január elsejétől a földhivatalnak el kell utasítania minden olyan haszonbérleti szerződést, melyben irreálisan magas díjat határozott meg a bérbeadó. Ha egy földterület esetében a bérleti díj eltér az átlagos helyi értéktől, akkor a feleknek igazolniuk kell annak okát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?