Veszélyes betegség támadja a paradicsomot: több palántán is megtalálták a vírust

Veszélyes betegség támadja a paradicsomot: több palántán is megtalálták a vírust

agrarszektor.hu
A hazai paradicsomtermesztők körében is ismert, hogy a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) okozta fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevencióval valósítható meg. Ezen elv alapján kezdeményezett önellenőrzést egy Pest megyei termelő, aki a Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be a Nébih laboratóriumában. A ToBRFV károsító jelenléte mind a 8 fajtából származó minta esetében bebizonyosodott, pedig mindegyik szaporítóanyag rendelkezett a károsítóktól való mentességet igazoló növényútlevéllel. Megéri tehát az elővigyázatosság!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon 2021-ben 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó ToBRFV vírus jelenlétét - írja a Nébih. Ez a körülmény sarkallta mintavételre azt a Pest megyei termelőt, aki önellenőrzés céljából, még a kiültetést megelőzően vett levélmintákat a Hollandiából érkezett paradicsompalántáiról. A ToBRFV vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma végezte el, amely mind a 8 fajtából származó minta esetében igazolta a károsító jelenlétét.

Fontos kiemelni, a termelő annak ellenére vizsgáltatta be elővigyázatosságból a növényeket, hogy azok növényútlevéllel rendelkeztek, amely elméletileg önmagában is igazolja a zárlati, a vizsgálatköteles nem zárlati, valamint az uniós ideiglenes zárlati károsítóktól való mentességet. Az önellenőrzésnek köszönhetően a felelősségteljes termelő időben, még a tünetek megjelenése előtt tudomást szerzett a fertőzésről, valamint csökkentette a továbbterjedés kockázatát is.

A laboratórium által igazolt fertőzés miatt a területileg illetékes kormányhivatal növényvédelmi szakemberei haladéktalanul megkezdték a hatósági intézkedéseket. Az eredmény kézhezvételét követően a holland palánta-előállító cég megküldte a szállítmányra vonatkozó negatív laboratóriumi eredményeket is. A külföldi eredményközlő dokumentum azonban nem tartalmazta az alkalmazott vizsgálati módszereket és hiányoztak a vizsgált tételek egyértelmű azonosítására alkalmas azonosítók is.

Ebből a tapasztalatból kiindulva ismételten felhívja a Nébih a magyar paradicsomtermesztők figyelmét, hogy a ToBRFV fertőzés elleni védekezés csak preventív eszközökkel, köztük az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat elvégzésével valósítható meg. Ehhez szolgáltat megbízható alapot a Nébih laboratóriuma, amely az aktuális, nemzetközileg elismert módszertan alapján végzi a minták vizsgálatát, és ennek köszönhetően gyors, hiteles és részletes eredményt ad.

Az önellenőrzés fontossága mellett arra is felhívja a termelők figyelmét a Nébih, hogy:

  • szaporítóanyagot csak megbízható forrásból szerezzenek be,
  • külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessék el palántázás előtt a vetőmagok laboratóriumi vizsgálatát,
  • külföldi előállítású palánták esetében itthon végeztessék el ültetés előtt a palánták laboratóriumi vizsgálatát,
  • végezzenek önellenőrzést a növényállományban,
  • szigorúan tartsák be az általános higiéniai szabályokat a termesztés és forgalmazás során,
  • végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését,
  • haladéktalanul értesítsék a területileg illetékes megyei kormányhivatalt ToBRFV gyanú esetén!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?