Nagy gondok vannak a kaliforniai paprikával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Nagy gondok vannak a kaliforniai paprikával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
Számos országban hűvös és napfényhiányos volt az idei zöldségtermesztési szezon kezdete, ami nem kedvezett a kaliforniai paprika fejlődésének. Hollandiában és Belgiumban a magas energiaárak miatt a termelők nagy része úgy döntött, hogy ezt a hideghullámot nem is próbálja meg fűtéssel ellentételezni, inkább pár héttel későbbre tolják a betakarítást. Spanyolországban a novemberi alacsonyabb hőmérsékletek miatt a januári termés várhatóan alacsonyabb lesz, míg Izraelben a hőmérséklet emelkedése miatt némi csúszást követően összességében valamivel kedvezőbb a kép, és a termelés már február elején visszaállhat a normál szintre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei szezon kezdete számos országban hűvös és napfényhiányos volt, ami nem kedvezett a kaliforniai paprika fejlődésének - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a FreshPlaza legfrissebb világpiaci áttekintése alapján. A jelentés szerint Hollandiában és Belgiumban a magas energiaárak miatt a termelők nagy része döntött úgy, hogy inkább nem is próbálják meg fűtéssel kivédeni ezt a hideghullámot, hanem pár héttel későbbre tolják a betakarítást. Spanyolországban a novemberi alacsonyabb hőmérsékletek miatt a januári termés várhatóan alacsonyabb lesz, ezzel szemben Izraelben a hőmérséklet emelkedése miatt némi csúszást követően ugyan, de összességében valamivel kedvezőbbé vált a kép, és a termelés már február elején visszaállhat a normál szintre.

Hollandiában és Belgiumban a napfényhiány és magas energiaiárak okoznak gondokat a termelőknek

Részint a későbbi ültetés, részint a kedvezőtlen időjárás miatt lelassult a holland és belga termelés, mivel az egekbe szökő energiaárak miatt mindenki igyekezett spórolni a fűtéssel és a világítással, márpedig az eddig beérkezett adatok szerint ez a január historikusan sötét, fényszegény hónapnak néz ki. A termesztők szerint a betakarítás néhány hetet csúszni fog, ami egyben azt is jelenti, hogy kora tavasszal szűkös kínálat várható ebből a paprikatípusból. Márciusban hagyományosan nehéz megoldani a piac ellátását, csakhogy az idei év még a korábbiaknál is bonyolultabbak ígérkezik: mindenki árgus szemekkel figyeli a spanyol importot. A déli országokból érkező behozatal általában február végén kezd csökkenni, csakúgy, mint a minőség, így az áruházakban a ritkásan berakott polcok, és a termékek mellett a rosszabb minőségre figyelmeztető feliratok szokványos, visszatérő jelenségnek számítanak március elején. Meg kell jegyezni, hogy mindezidáig a spanyol importáru minőségével semmi gond nem volt, köszönhetően a stabilan hideg, de javarészt szára télnek - a csapadék hiánya miatt különösebb minőségi problémák nem merültek fel.

Németországban magasan áll a spanyol kaliforniai paprika ára a piacokon

A piacot jelenleg a spanyol áru dominálja, miközben a török és a marokkói szállítmányok kiegészítő mennyiségben vannak jelen. A fogyasztói igényeket különösebb gond nélkül elégíti ki a bő kínálat, az árak egy kicsit magasabbak a tavalyiaknál. Érdekesség, hogy az újévet követően a spanyol termelők kivártak, és a sárga kaliforniai paprikát egyre kisebb mennyiségben kezdték szedni, mert annyira alacsony volt az ára, így átmeneti jelleggel az import termékek minősége és tárolhatósága fokozatosan romlani kezdett.

Spanyolországban a hideg miatt alacsonyabb termelés, hiány várható piros és zöld paprikából

Almeriában a paprikaszezon viszonylag csendes, ami megszokott ugyan az évnek ebben az időszakában, viszont a mennyiség visszaesésére lehet számítani, mivel a gazdák a zöld paprika helyett már megkezdték az áprilisban beérő görögdinnye előkészítését. A szakértők szerint 2-3 hét múlva a piros és a zöld paprikából is hiány alakulhat ki, míg jelenleg a sárga és a narancssárga színű zöldségek kínálata alacsonyabb kissé a vártnál. Jelenleg néhány különlegesebb fajta, mint például a Sweet Palermo ára is alacsony, de ez várhatóan februárban ismét emelkedni fog. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a paprikaszezon áprilisban alacsony készletekkel fog befejeződni.

Olaszországban a nagykereskedők a folyamatos áruellátást keresik

Az olasz piacokon ilyenkor általában a piros és sárga spanyol paprika található a nagyobb standokon, és nem olasz termékek. Ennek magyarázata, hogy a nagykereskedők a spanyol kaliforniai paprikát részesítik előnyben, mivel a holland túl drága, az olasz piros és sárga paprika pedig gyakran nem eléggé uniformis sem színben, sem méretben. A tavalyi évben a fogyasztás alacsonyabb volt a szokásosnál, és ez alacsony árakkal is párosult. Az idei szezonban elsősorban a termelési költségek emelkedése jelent majd problémát. Számos termelő hagyhatja abba a termesztést, ami bizonytalanná, kiszámíthatatlanná teheti a kínálatot.

Izraelben magas hozamokra és logisztikai problémákra lehet számítani

A kaliforniai paprika minősége és hozamai az idei szezonban kifejezetten jók, most leginkább logisztikai problémák okoznak fejfájást az exportőröknek (hajók késése, légi konténerek hiánya stb.), no és a kedvezőtlen árfolyam. Az izraeli paprikaexport fő célpontja jelenleg Oroszország, de kisebb mennyiségek az Egyesült Királyságba és Kelet-Európába is érkeznek, korábban pedig az USA és Kanada volta fő felvevő piac. Némi megtorpanás érezhető az Arava régióban, ahol az extrém hideg miatt néhány hetes késedelmet szenved a betakarítás, de hamarosan innen is megkezdődhet a nagyobb mennyiségű export. A szezon vége általában áprilisra tehető.

Észak- és Közép-Amerikában alapvetően biztatóak a kilátások

A mexikói Sinaloa körzetben a tavalyi megkésett termesztéssel szemben a megszokottnak megfelelően kezdődött az idei szezon: december 10-én a kaliforniai paprika, december 15-én pedig a miniparika termesztése kezdődött meg, ami általában január közepére fut fel. Jelenleg jók a hozamok, kaliforniai paprikából a tavalyinak megfelelő, minipaprikából pedig nagyobb mennyiség áll rendelkezésre. A kereslet megfelelőnem mondható, bár a HoReCa-szektor igénye visszaesést mutat az utóbbi évekhez képest, és igen magasak, november óta 30-40%-kal nőttek a szállítási költségek, különösen a keleti parton. A kilátások szerint a mostani stabil kínálat májusig tartható is lesz, ekkor szokott a termelés és a szállítás súlypontja áthelyeződni Közép-Mexikó és Baja körzetekbe. Floridában a paprikatermés volumene kissé alacsonyabb, mint a korábbi években, ami elsősorban a termőterület csökkenésével és a mexikói áru jelentette versennyel magyarázható, ráadásul itt is jelentősen megnőttek a termelési költségek. Floridában jelenleg 12 dollár körül van egy karton kaliforniai paprika fedezeti pontja. Emiatt a helyi termelők a mennyiségek csökkentése érdekében némileg kevesebb paprikát állítottak be, ami reményeik szerint felviszi majd az árakat. Az Egyesült Államok paprikapiacát február elején a floridai és a mexikói áru dominálja, ezen felül Honduras, El Salvador és a Dominikai Köztársaság szállít jelentősebb mennyiségeket, míg a kanadai termesztés március közepe táján kezdődik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?