Drágulás ide vagy oda, kapkodtak ezekért a növényvédő szerekért a magyar gazdák

Drágulás ide vagy oda, kapkodtak ezekért a növényvédő szerekért a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Ha körülnézünk a mezőgazdaságban, nem nehéz észrevenni, hogy kőkemény árral találkozhatunk, legyen szó tulajdonképpen bármiről. A drágulás a növényvédő szereket sem kerülte el, ám ennek ellenére is mondhatni, hogy kapkodtak érte a termelők. Ezt tökéletes mutatja az is, hogy a növényvédő szerek esetében a 2021. 10-12. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékek bővülésével 77 százalékkal többet vásároltak peszticidekből a gazdák, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárgyidőszakban a Force 1,5 G-ből és a Gardoprim Plus Goldból fogyott a legtöbb. 2020 utolsó negyedévében pedig a Force 1,5 G és a Lumax SE iránt volt a legnagyobb a kereslet. A 2021. 7-9. hónapokban az értékesített volumen 22 százalékkal volt több a 2021. 10-12. havi eladott mennyiségnél. 2021 októberében a növényvédő szerek iránti kereslet 21 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz mérten. Ezen belül a gombaölők forgalma 66 százalékkal lett több, míg a rovarölők értékesített volumene közel a négyszeresére emelkedett. A gyomirtók iránti kereslet ezzel szemben 15 százalékkal csökkent. A tárgyhónapban a megfigyelt gombaölők közül ismét a Caramba Turbo forgalma volt a legnagyobb. A rovarölő kategóriában a Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtók közül a Fozát 480-ból adták el most is a legtöbbet. A második legkeresettebb herbicid pedig a Gardoprim Plus Gold volt. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi árhullámvasút volt az elmúlt időszakban

A megfigyelt növényvédő szerek bővülésével idén októberben a forgalom közel az öt és félszeresére emelkedett 2020 októberéhez viszonyítva. A tárgyhavi értékesítési árak a legtöbb termék esetében csökkentek és csak alig néhánynál volt kisebb áremelkedés. A termékek közül a Laudis ára esett vissza a legnagyobb mértékben (-4,7 százalék). A Figaro gyomirtó ára ezzel szemben 26,5 százalékkal ugrott meg az egy hónappal korábbihoz mérten. Igaz, hogy 2021 szeptemberében a Figaro ára -16,1 százalékkal csökkent 2021 augusztusához viszonyítva, így a tárgyhavi árnövekedés nem is volt olyan kimagasló. A 2020. októberi árakhoz képest az átlagárak a tárgyhónapban 2,7-9,1 százalékkal emelkedtek - derült ki az AKI adataiból.

2021 novemberében a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 17 százalékkal esett vissza az egy hónappal korábbihoz mérten. Ezen belül a gombaölők forgalma 10, míg a gyomirtók értékesített volumene 33 százalékkal csökkent. A rovarölők iránti kereslet ezzel szemben 16 százalékkal emelkedett. A tárgyhónapban a megfigyelt gombaölők közül a Kumulus S forgalma volt a legnagyobb. A megfigyelt növényvédő szerek bővülésével idén novemberben a forgalom a háromszorosára emelkedett 2020 novemberéhez viszonyítva. A 2020. novemberi árakhoz képest az átlagárak a tárgyhónapban 1,0-18,7 százalékkal emelkedtek. 2021 decemberében a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 58 százalékkal esett vissza az egy hónappal korábbihoz mérten. Ezen belül a gombaölők forgalma 58, a gyomirtók értékesített volumene 55, míg a rovarölők iránti kereslet 62 százalékkal csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erre nem árt odafigyelni

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a VPAKG 2021 Támogatási kérelmet benyújtók számára 2022. január egytől a pályázati felhívásban foglaltak betartása elvárt. Ennek részét képezi, hogy bizonyos növényvédő szereket nem, vagy csak korlátozottan lehetséges használni. Ezen követelményeknek való megfelelés érdekében az Irányító Hatóság (IH) közleményében tette közzé a nem, vagy korlátozással használható növényvédő szerek/Hatóanyagok listáját. Azon hatóanyagok használata, amelyek a táblázatban külön jelölés nélkül szerepelnek, tiltottak. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat. A tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer hatóanyagok listáját az IH közlemény 1.a és az 1. b. táblázatok tartalmazzák. Az 1.c számú táblázat csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?