Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

agrarszektor.hu
Emilia-Romagna és Lombardia tartományokban hétfőn és kedden is mínusz 5-7 fokos fagyok károsítottak a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Aki csak tehette, munkába állította a fagyvédelmi gépeket, és habár még nem lehet biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a barackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március 21. és 22. derült, csendes éjszakáin komoly fagyokkal kellett szembenéznie az észak-olasz gyümölcstermesztőknek. Aki csak tehette, beüzemelte a fagyvédelmi gépeket, és bár igen korai bármi biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a nektarin-, kajszi- és őszibarackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai. Ravenna környékén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka -4-5°C-ot, hétfő éjjel pedig -7-8°C-ot mutatott a hőmérő. Lombardia tartományban Brescia és Cremona körzetében -5°C-ot, Imola mellett pedig -6°C-ot mértek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek. A Pó folyó melletti Mantovában két méter magasságig komoly károk keletkeztek a kinyílt kajszivirágokban, itt máris 30-40%-os termésveszteséggel számolnak. Imola környékén az őszibarackot érte 40% körüli kár, míg Brescia és Cremona térségében két méteres magasságig a virágok 80%-ánál látható valamilyen fokú kár, e felett pedig a virágok 15-20%-a károsodott. A helyzet a Ferrara feletti Occhiobello környékén a legsúlyosabb, itt két méteres magasságig a virágok 100%-át borotválta le a fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?