Beindultak a bolgárok: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

Beindultak a bolgárok: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

agrarszektor.hu
Bulgáriában megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. A gyümölcs egyelőre még nagyon drága, a termelők szerint idén leginkább a műtrágyák, a növényvédő szerek, valamint a betakarítás költségeinek növekedése lesz hatással a termesztési költségekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 15 körül Bulgária egyes régióiban már megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. Egyelőre még nagyon drága a gyümölcs, a termelők 8-10 levát (1600-2000 Ft/kg) kapnak, de a fő fajták beérésével ez hamarosan csökkenni fog - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Iszmail Kurtov, 20 hektár cseresznyét művelő gazda szerint az idei szezonban 4-5 leva/kg (800 és 1000 Ft/kg) közötti termelői felvásárlási ár már megfelelne a termelőknek. Idén leginkább a műtrágyák, növényvédőszerek, és a betakarítás munkaerő-költségeinek növekedése lesz a legnagyobb hatással a termesztési költségek alakulására. A szedés fajlagos munkaerő-költségét 1 leva/kg (200 Ft/kg) környékére becsülik az idei évben. Bulgáriában a cseresznye termelése a 2000-es évek közepe táján erősen visszaesett, a terület kevesebb mint a felére esett vissza, majd a 2010-es években korszerű fajtákkal modern ültetvények telepítése kezdődött meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58