Tényleg a méret a lényeg: a kis cseresznye semmit sem ér az olaszoknál

Tényleg a méret a lényeg: a kis cseresznye semmit sem ér az olaszoknál

agrarszektor.hu
Körülbelül egy hét múlva kezdődik a cseresznyeszüret Olaszország Veneto régiójában. A gyümölcstermesztők körében pozitív a hangulat, mivel a fák több gyümölcsöt teremnek, mint évek óta, ami kompenzálhatja a tavalyi veszteségeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A márciusi és áprilisi hideg időjárás, valamint a szárazság kissé lelassította a virágzást, az enyhe, fagymentes éjszakék viszont kedveztek a virágzásnak és a gyümölcs növekedésének - nyilatkozta Francesca Aldegheri, a Confagricoltura Veneto gyümölcsszekciójának elnöke. Mint fogalmazott, kiváló kilátásokkal indulnak, de az ilyen kijelentésekkel óvatosnak kell lenni, mert a piac a 28-30 mm-es gyümölcsöket követeli meg. A kis cseresznye nem ér semmit. Idén is különböző fajtákat termesztettek, például a Ferrovia, a Regina, a Kordia, a Durone, a Mora, a Carmen és a Sweet fajta klónjai is szerepelnek a kínálatban. A fajtáknak különböző érési ideje van, így egyrészt nem kerülnek egymás útjába a jelenleg még kapható apuliai árukkal, másrészt a szövetkezetben jobban el tudják osztani a munkaerőt is, kisebb a munkacsúcs - írja a FruitVeb. A 2019-es jégkár és a 2020-as és 2021-es fagykárok során az olasz cseresznyetermesztők súlyos terméskiesést szenvedtek, most viszont egy jó évben reménykednek. Veneto tartományban a 2008-as 2784 hektárról 2021-re 1968 hektárra csökkent a termőterület. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Annak érdekében, hogy ez a csökkenés ne fokozódjon, ésszerű árakat kell fizetni a termelőknek a munkájukért. Senkinek sem érdeke, hogy keményen dolgozzon, kockázatot vállaljon, előre kifizesse a kiadásokat, és az évet is deficittel zárja  

- mondta Aldegheri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?