Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

agrarszektor.hu
Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: a jelek szerint az oroszok tették rá a kezüket. A legfrissebb becslések szerint Oroszország 500 ezer tonna gabonát szállított már el a megszállt ukrajnai területekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna megszállt területeiről, vagyis Herszon és Zaporizzsja térségéből mostanra már megközelítőleg 500 ezer tonna gabonát szállítottak el az oroszok - jelentette ki Vaszil Bodnart, Ukrajna törökországi nagykövete. A diplomata szerint a megszállt ukrajnai területekről elszállított gabona becsült értéke megközelíti a 100 millió dollárt - írta meg a Világgazdaság a Kárpáti Igaz Szó értesülései alapján. A nagykövet azt is tudni véli, mi lett a sorsa a korábban ukrajnai raktárakban tárolt, magán- és közösségi tulajdonban lévő gabonának: szerinte Oroszország a megszállt Krím félszigetről két kikötőn keresztül exportálja azt Szíriába, Libanonba, Egyiptomba és Törökország egyes kikötőibe.

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, de a háború miatt az idén nem tudott a külpiacokra szállítani, mert az orosz hadihajók eltorlaszolják a hagyományos szállítási útvonalakat a Fekete-tengeren keresztül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a háború dúlta országban akadoznak a mezőgazdasági munkák, félő, hogy a termény jelentős része a földeken fog megrohadni. Hírek szerint így is több millió tonna szállításra kész gabona ragadt az országban. Vannak próbálkozások arra, hogy ezt a gabonamennyiséget szárazföldi úton juttassák ki az országból, ám a folyamat egyelőre lassú és nehézkes. Mindeközben a világ több térségében élelmezési válság fenyeget a háború miatt kialakult gabonahiányból és az árak elszállásából kifolyólag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58