Azonnali lépéseket sürgetnek az uniós agrárminiszterek az orosz-ukrán háború miatt

Azonnali lépéseket sürgetnek az uniós agrárminiszterek az orosz-ukrán háború miatt

agrarszektor.hu
Európát a háború és a brüsszeli szankciók miatt válság sújtja, amely az élelmiszer-ellátásra és árakra is kihat. A magyar agrárminiszter Brüsszelben is szót emelt amellett, hogy békére és azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat. Nagy István elmondta, hogy a magyar KAP Stratégiai Terv a következő hetekben kerülhet lezárásra. A magyar kezdeményezésre napirendre került rendkívüli aszályhelyzet miatt pedig a gazdákat mentesíteni kell a kaszálási kötelezettségek alól hangsúlyozta a tárcavezető a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén Brüsszelben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agárpiacok helyzetével kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy olyan brüsszeli politikára van szükség, amely csökkenti a helyzet kiszámíthatatlanságát. Kiemelten fontos az ukrajnai régiók mezőgazdasági tevékenységének stabilizálása, hiszen a világnak szüksége van az ott megtermelt terményekre mind a humán élelmezésben, mind pedig az állati takarmányozásban. Ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat, valamint működő megoldásokat kell találni a fekete-tengeri kikötők blokádjának feloldására. A terménytárolók tele vannak, így nincs hely az idei termés számára, a háború miatt a gazdák pedig az idei vetést sem tudják elvégezni a földeken, ezért háromévnyi gabonatermés is veszélybe kerülhet - tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy hazánk kérésére szerepelt a Tanács napirendjén a Magyarországot sújtó rendkívüli aszályhelyzet. Egyértelmű, hogy a kialakult körülmények között a gazdáknak segítségre van szükségük, ezért Nagy István több javaslatot is megfogalmazott az Európai Bizottság számára. Ennek eredményeként a gazdák várhatóan idén is számíthatnak az emelt összegű előlegfizetésre. Az agrárminiszter emellett arra kérte a Bizottságot, hogy a II. pilléres agrár-környezetgazdálkodási támogatások esetében biztosítson mentességet a szankciók alól a 2022-es évre. Nem büntethetők azok a gazdák, akik a kaszálási, szárzúzási és silózási műveleteket azért voltak kénytelenek hamarabb elvégezni, hogy csökkentsék a rendkívüli aszály hatásait és takarmányt mentsenek az állatok számára. Ezzel az időjárási helyzettel nem számolhattak, amikor önkéntesen csatlakoztak ezekhez a programokhoz, hangsúlyozta a miniszter.

A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó Stratégiai tervek kapcsán Nagy István azok mielőbbi elfogadására szólított fel. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a gazdáknak legkésőbb nyár végén meg kell hozniuk a vetésszerkezetre vonatkozó döntéseiket, amihez ismerniük kell az új szabályokat és feltételeket, hogy meg tudjanak felelni az új KAP követelményeinek. A magyar tervvel kapcsolatban elmondta, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a Bizottsággal, amelyek lezárása a következő hetekben várható. Az őszi munkákat leginkább befolyásoló vetésváltás szabályaiban már sikerült előzetesen megállapodni Brüsszellel. Eszerint a gazdálkodóknak főszabályként a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük. Ugyanakkor élhetnek azzal a rugalmassággal, miszerint egy naptári évben elegendő az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén az előző évhez képest más növénykultúrát termeszteni. A minden egyes táblát magában foglaló vetésváltás így legfeljebb 3 év alatt kell, hogy megtörténjen. Fontos eredménye a tárgyalásoknak, hogy a vetőmag hibridkukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen. A gyakorlati alkalmazás szempontjából üdvözlendő, hogy a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető. Fontos segítség a legkisebb gazdaságoknak, hogy a 10 hektárnál kisebb szántóterületet művelő gazdálkodóknak egyáltalán nem kell alkalmazniuk a vetésváltási szabályokat - emelte ki az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?