Hiába van bőven, már nem kell Európának ez a francia gyümölcs: mi változott?

Hiába van bőven, már nem kell Európának ez a francia gyümölcs: mi változott?

agrarszektor.hu
Az Agreste becslései szerint a tavalyinál 7%-kal nagyobb, 1,4 millió tonna körüli almatermés várható Franciaországban. Ez a mennyiség átlagosnak számít, ugyanakkor hiába nem károsították idén a fagyok a francia almát, több helyen lehetnek bajok a gyümölccsel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste 2022. július 1-jén kiadott korai prognózisa szerint a francia almatermés volumene 1, 41 millió tonna körül alakul majd, ami nagyjából megfelel az utóbbi 5 év átlagának, a 2021-ben betakarított mennyiséget pedig 7%-kal múlja felül. Az előrejelzés szerint az Aquitánia és PACA régiók kivételével Franciaország összes főbb almatermesztő körzetében a tavalyinál jobb termést várnak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A francia almatermés regionális alakulása

PACA (Provence-Alpes- Côte d'Azur) régió: az áprilisi fagyok nem károsították számottevően az itteni gyümölcsösöket, és Provence várhatóan a tavalyinál jobb termést hoz majd. Az Alpok lankáin viszont a gyümölcsök berakódása a vártnál hiányosabb volt, a völgyekben pedig a gyümölcsmérettel lehetnek problémák a magyarországihoz igen hasonló módon. Az Agreste szerint itt elsősorban a rendelkezésre álló öntözővíz mennyisége határozza majd meg a végleges mennyiséget.

A Garonne völgyében a 2021-esnél jobb termést várnak annak ellenére is, hogy a Golden fajtakör elmarad a tavalyitól (ami országos jelenség: a tavalyi 370 ezer tonna helyett idén 320 ezer tonnára becsülik a Golden fajtakör termését). Ezt azonban a Languedoc környéki Granny Smith és Pink ellensúlyozni fogja, itt ráadásul a gyümölcsmérettel sincs probléma.

Pays de la Loire: a júniusi gyenge tisztító hullást követően már látszik, hogy a Golden és a Granny termése elmarad ugyan a tavalyitól, de csapadékhiányból adódó méretprobléma nincs.

Aquitánia: a régióban az áprilisi fagyok hatása markánsabb volt a többi termesztőkörzethez viszonyítva, és május-júniusban erős tisztító hullást figyeltek meg. A termés a 2021-eshez képest várhatóan 10%-kal alacsonyabb lesz, elsősorban a Golden fajtakört érinti a visszaesés.

Limousin: valamivel az átlagos szint alatti termés prognosztizálható.

A Rhone völgyében tavaly a fagy jelentős károkat okozott, idén ez a hatás sokkal mérsékeltebben jelentkezett, így a termelés várhatóan visszatér az átlagos szintre.

A Loire völgyében és a közép-francia régióban az áprilisi fagy a korai fajtáknál jelentős veszteségeket okozott, ennek ellenére közel átlagos termést várnak.

Franciaország főbb almakereskedelmi partnerei

A tavalyi évben az erősödő verseny hatására 21%-kal esett vissza a francia almaexport, ami a legutóbbi 5 év tekintetében már 33%-os csökkenésnek felel meg. Franciaország legnagyobb uniós exportpartnere hagyományosan Spanyolország (34 ezer tonna), de az ide tartó szállítmányok volumene tavaly 23%-kal csökkent. Németország áll a második helyen (28 ezer tonna), de itt is 16%-os visszaeséssel szembesültek tavaly az exportőrök. Jelentős partnerek még Belgium (11 ezer tonna) és Hollandia (18 ezer tonna) de mindkét irányba 30% körüli exportcsökkenés látható. Egyedül az Olaszországba tartó tételek mennyisége nőtt (27%-kal), de a többi partnerhez képest ide eleve kisebb volument szállítanak a derék gallok (7,6 ezer tonna körül), másrészt ez a növekedés valószínűleg átmeneti jellegű, tekintettel arra, hogy az olasz ültetvényeket tavaly fagykárok sújtották. Az Európai Unión kívüli, harmadik országok közül messze Nagy-Britannia a legjelentősebb (78,6 ezer tonna), az Egyesült Arab Emirátusok (8,5 ezer tonna) és Szaúd-Arábia (5,6 ezer tonna) jóval kisebb mennyiségeket rendel, de 2021-ben az ide szállított tételek volumene is kis mértékben (1-3%) csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?