Tarolnak a csemegeszőlővel ezek az országok: az egész világot elárasztják vele

Tarolnak a csemegeszőlővel ezek az országok: az egész világot elárasztják vele

agrarszektor.hu
A csemegeszőlő szállítmányok első alkalommal haladták meg a 1,5 millió tonnát. Egy évtizeddel ezelőtt 1,2 millió tonnát értek el. Ezt a rekordot a termelők, exportőrök és kereskedők számos nehézsége ellenére sikerült elérni. Logisztikai problémák kísérték a csemegeszőlőt a szürettől a boltok polcaira. Az elegendő munkaerő megszerzésének nehézségei, a kikötőkben bekövetkezett késések, a beérkezések átfedései nem tették lehetővé a megfelelő tervezést és befolyásolták a forgalomba hozható mennyiséget és minőséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1,5 millió tonna exportált csemegeszőlő 40%-a Chiléből, 35%-a Peruból, 23%-a Dél-Afrikából és 4%-a Brazíliából származott. Néhány évvel ezelőtt Chile részesedése sokkal nagyobb volt, könnyen meghaladta az 50%-ot. Az elmúlt szezonokban azonban Chile visszaesést szenvedett, amit Peru és kisebb mértékben Dél-Afrika erős növekedése ellensúlyozott - írja a NAK. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Chile

A csemegeszőlőágazat nehézségei ellenére Chile továbbra is a világ vezető exportőre. A 2021/22-es szezonban sikerült kilábalnia az előző szezonban elszenvedett jelentős visszaesésből. Ezt a jobb időjárásnak és a termőre forduló új ültetvényeknek köszönhetően sikerült elérni. Az export majdnem elérte a 600 000 tonnát, ezzel a 2019/20-as évhez hasonló szintet ért el. Ezek az értékek azonban messze elmaradnak a fénykortól, amikor Chile 800.000 tonna körüli mennyiséget exportált. A vízproblémák, a régi ültetvények és fajták, az erős versenytársak és a közelmúlt logisztikai problémái súlyosan érintették az ágazatot. A rozé és szabadalmaztatott fajták felé mutató tendencia folytatódik. A most véget ért szezonban a szállítmányok 43% volt magnélküli rozé. 

A klasszikus Crimson megmaradt, de a szabadalmaztatott fajták, mint a Sweet Celebration, a Timco és az Allison egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert. A fehér csemegeszőlő aránya ezzel szemben 24%-ra csökkent. Közülük még mindig az olyan klasszikusok vannak túlsúlyban, mint a Thompson, a Sugraone és a Prime. A fehér szabadalmaztatottak közül az Arra 15 nyeri a versenyt. Az expot 12%-a kék, főként magnélküli volt. A kék fajták közül kiemelkedik a Black Seedless, Autumn Royal, Ribier. A Red Globe, bár globálisan visszaszorulóban van, továbbra is a chilei export 20%-át adja, Ázsiába, Latin-Amerikába és Európába szállítják. A célállomások aránya az évek során meglehetősen stabil maradt: a szállítmányok valamivel több mint fele Észak-Amerikába, 22%-a Ázsiába, 16%-a Európába, 7%-a Latin-Amerikába megy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika

Dél-Afrika évek óta folyamatos fejlődést könyvelhet el csemegeszőlő ágazatában. Idén először érte el a 350 000 tonnát, ami 50%-kal több, mint 10 évvel ezelőtt. Az országnak 5 fő termesztési régiója van. Ez a sokféleség adja azt az előnyt, hogy széles ellátási időszakkal rendelkezik, valamint, hogy az egyik régióban keletkezett veszteségeket egy másik régióban történő kiegészítéssel tudja kompenzálni. A dél-afrikaiak voltak az elsők, akik teljesen átvették az új fajtákat. Jelenleg az export 2/3-át ezek teszik ki. A rozé fajták a dominánsak, széles választékkal: Scarlotta, Tawny, Sweet Celebration, Allison, Starlight, Ralli. A szabadalmaztatott rozé fajták, valamint a klasszikus Crimson és Flame az export majdnem felét teszik ki. 

A fehér fajták a szállítmányok egyharmadát adják. A hagyományos Prime, Thompson mellett vannak szabadalmaztatott fajták, mint az Autumn Crips, Sweet Globe, Early Sweet, Arra 15 és mások. A szállítások 15%-át a kék fajták adják, amelyek közül kiemelkedik a Midnight Beauty, a Sable, a Sweet Joy, az Adora, a Melody és a Sweet Sapphire. Dél-Afrika továbbra is nagymértékben függ az európai piactól: 2021/22-ben a kivitel 76%-a oda irányul. Nagy erőfeszítéseket tesznek a célországok diverzifikálására, különösen Ázsiában. Erre a kontinensre jelenleg a szállítmányok 12%-a érkezik. Észak-Amerika és Oroszország másodlagos célországok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Peru

A csemegeszőlő hagyományos perui termék. Tizenöt évvel ezelőtt az ország már exportált csemegeszőlőt, de akkor még csak a Red Globe fajtát, amely különösen jól terem a perui partvidéken. A gyümölcstermesztés első éveiben ez volt az a fajta, amellyel Peru világviszonylatban is tündökölt. A Red Globe azonban számos piacon visszaszorulóban van, az új magnélküli fajták megelőzik. Ezért, míg 10 évvel ezelőtt Peru exportjának 75%-át a Red Globe tette ki, a legutóbbi szezonban ez a fajta alig érte el a teljes export 24%-át. Óriási erőfeszítéseket tettek a fajtaspektrum korszerűsítésére, erőteljes elmozdulással a szabadalmaztatott fajták felé, amelyek már a szállítmányok felét teszik ki. Ezek közül kiemelkedik a Sweet Globe, amely a Peru által exportált második fajta lett. További sikeres szabadalmaztatott fehér fajták a Timpson, az Ivory, az Arra 15 és a Sugar Crisp, a rozé fajták közül pedig a Sweet Celebration, az Allison és a Jack's Salute. 

Chilével és Dél-Afrikával ellentétben, ahol a szabadalmaztatott rozé fajták dominálnak, Peruban a fehérek a legnépszerűbbek. A termőterület bővülésével és a termés növekedéssel együtt az export is nőtt. A kivitel a 10 évvel ezelőtti 150 000 tonnáról 530 000 tonnára ugrott a most véget ért szezonban. Ez azt jelenti, hogy a mennyiségek ötszörösére nőttek. A célállomások tekintetében erős elmozdulás figyelhető meg az USA felé. Míg 2010/11-ben a szállítmányoknak csak 26%-a irányult Észak-Amerikába, addig most ez az arány 45%. Európa részesedése 25% körülire csökkent, míg Ázsia részesedése 15% körülire nőtt. A másodlagos célországok Kanada, Latin-Amerika és Kelet-Európa.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazília

Brazília visszaszerezte export piacát, ami az elmúlt 4 szezonban megfigyelhető tendencia. A 2021/22-es évben 63 000 tonnát exportált, ami a 2014/15 és 2016/17 közötti alacsony értékek kétszeresét jelenti. Ha a növekedés folytatódik, akkor hamarosan ismét eléri a 2007-es és 2008-as magas szintet, amikor meghaladta a 80 000 tonnát. A hagyományos fehér fajták erőteljes túlsúlyából a szabadalmaztatott fehér és rozé fajták irányába történik elmozdulás. A fehér fajták közül Brazília az Arra 15, Autumn Crisp, Sugar Crips, Sweet Globe, Timpson; a rozé fajták közül az Iris, Timco, Sweet Jubilee és a kék fajták közül a Sweet Jubilee, Sweet Surprise, Vitoria fajtákat exportálja. A kivitel 80%-a szeptember és december között összpontosul, a fennmaradó 20% március és június között. Továbbra is Európa a fő célállomás, bár az utóbbi években csökkent a függőség. A legutóbbi szezonban a szállítmányok 78%-a Európába, 15%-a Észak-Amerikába és 7%-a Latin-Amerikába került.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14