Egyre több belga gazda mond le erről a gyümölcsről: sorra tűnnek el az ültetvények

Egyre több belga gazda mond le erről a gyümölcsről: sorra tűnnek el az ültetvények

agrarszektor.hu
15 év alatt 40%-kal csökkent az almatermesztő gazdaságok száma Flandriában. A termelők számának visszaesése a fokozott versenyhelyzet miatt következett be a belga agrárminiszter szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A belga mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2005-ben még 1081 aktív almatermesztő gazdaság működött Flandria tartományban, azonban ezek száma 2020-ra 40%-kal, 638-ra csökkent. Ezt a folyamatot az almatermés visszaesése is kísérte: 2005-ben még 331,6 ezer tonnát, 2020-ban viszont már csak 168,6 ezer tonnát takarítottak be. A Vlaams Belang termelői szövetség elnöke, Roosmarijn Beckers szerint további szomorú fejlemény, hogy a fogyasztók jelentős része mára már az import árut részesíti előnyben, illetve problémásnak tartja, hogy 2020-ban a tartomány 23 ezer tonna almát importált Új-Zélandról.

A jelen helyzetben egyszerűen indokolhatatlan, hogy miért hozunk be almát több tízezer kilométeres távolságból. Mindenkit arra buzdítok, hogy fogyasszon helyben termelt gyümölcsöt, mert ez nem csak a helyi gazdaságnak tesz jót, hanem környezetvédelmi szempontól is előnyös lenne.

Jo Brouns belga agrárminiszter szerint az ágazat az utóbbi években a növekvő nemzetközi verseny, a klímaváltozás és a geopolitikai események, például az orosz embargó miatt egyre nagyobb nyomás alá került. Sokan úgy birkóztak meg ezekkel a kihívásokkal, hogy váltottak, és körtét kezdtek termeszteni. Beckers szerint azonban ez az érvelés ott hibádzik, hogy a körtetermesztők száma is csaknem 15%-kal csökkent az utóbbi időszakban. Nem csupán az almát és a körtét érinti ez a trend: az utóbbi 10 évben 27%-kal, 484-ről 355-re csökkent a cseresznyét termesztő gazdaságok száma is - FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?