Tragikus a helyzet szamócafronton: sok gazda végleg feladta a harcot

Tragikus a helyzet szamócafronton: sok gazda végleg feladta a harcot

agrarszektor.hu
Sok más ágazathoz hasonlóan a szamócaágazat is nehézségekkel küzd. Ez derült ki a szeptember 21-24. között a belgiumi Antwerpenben megrendezett "Nemzetközi Szamóca Kongresszuson". A kínálat korlátozott, az árak pedig magasak. Sokak szerint ez a télen sem fog egyhamar megváltozni. Éppen ellenkezőleg, ez még több kihívást fog jelenteni. Ez volt a konferencia előadóinak általános üzenete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kereskedőkkel való beszélgetés egy dolgot világossá tett: bizonytalan idők várnak mindenkire a szamóca világában. Cindy van Rijswick, a Rabobank friss termékekkel foglalkozó vezető szakértője egyetért. "Az általában stabil szamócapiac óriási kihívások előtt áll, különösen a kínálati oldalon. A termesztési árak a szemünk előtt emelkednek. A műtrágya egyre drágább, az energiaköltségek pedig az egekbe szöknek. A drágább, de szűkös munkaerő sem könnyíti meg a helyzetet." Emellett az "Európai Zöld Megállapodás" úgy lóg sok termelő feje felett, mint Damoklész kardja. A Belga Kertészeti Szövetség (VBT) titkára, Luc Vanoirbeek szerint ez a cél dicsérendő, feltéve, hogy megfizethető, igazságos és reális módon történik - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egekbe szökött energiaköltségek miatt ezen a télen sokan úgy döntenek, hogy nem, vagy csak később ültetnek. Ez lényegesen kevesebb kínálatot fog eredményezni. Ez automatikusan magasabb árakhoz vezet, de ez nem fedezi a költségeket - magyarázza Philippe Binard a Freshfel Europe-tól. A termelők és a kereskedők rendkívül szűk árréssel dolgoznak. Ráadásul a megnövekedett költségek közel sem háríthatók át a fogyasztókra. A gyümölcsök és zöldségek már most is drága termékeknek számítanak. Így a még magasabb árakkal az embereket visszaszorítják a "rossz, de olcsó kényelmi ételek" felé". Ehhez jön még, hogy a keresleti oldalon sem állnak jól a dolgok.

Az infláció és az azt követő vásárlóerő-csökkenés a legtöbb fogyasztót súlyosan érintette. Ezért egyre inkább odafigyelnek arra, hogy mire költenek. A diszkontok még soha nem voltak ennyire népszerűek, az akciókat egyre inkább választják, a házi márkák kerülnek előnybe a prémium termékekkel szemben. A világjárvány idején a gyümölcs- és zöldségeladások megugrottak, de ezek azóta ismét normalizálódtak. Az egészség egyre kevésbé fontos egyesek számára. A korábbi válságok arra tanítanak bennünket, hogy nehéz időkben a vásárlók a 'vigasztaló ételekhez'. Reméljük azonban, hogy ha az árakat kordában tudjuk tartani, ezúttal ez nem fog nagymértékben megtörténni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kongresszuson az volt a tendencia, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet kezelni ezeket a kihívásokat, amelyekkel a szamócapiacnak szembe kell néznie. Az általános üzenet a reményről szólt, valamint arról, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek "minden politikai döntés középpontjában kell állniuk". Ezért a kongresszuson sok szó esett a lehetőségekről és alternatívákról, legyen szó akár az automatizálásról autonóm üvegházak révén, akár robotok alkalmazásáról a növényvédelemben és a betakarításban. Vagy a szamóca más módon, például a közösségi médián és az influencereken keresztül történő megismertetése a fogyasztókkal. A világ változik és a piacnak lépést kell tartania vele. Ebben egyetértett és szorgalmasan vitatkozott a nemzetközi tömeg a négynapos 2022-es Nemzetközi Szamóca Kongresszuson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?