Komoly gondok vannak Európa mezőgazdaságában: nincs mese, azonnal lépni kell

Komoly gondok vannak Európa mezőgazdaságában: nincs mese, azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
A műtrágyákra vonatkozó vámtételek és a gázfelhasználás-csökkentési előírások eltörlését kéri az ágazat számára a Copa-Cogeca. Az európai gazdálkodókat és termelőszövetkezeteket tömörítő legnagyobb érdekképviselet nyílt levelében több fontos intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Október 10-én kelt nyílt levelében az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete több fontos, rövid távon is szükséges intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot. A szervezet nem először teszi ezt, korábban a műtrágyákra kivetett vámtételek eltörlésére tettek javaslatot, és ők álltak az orosz-ukrán háború hatásait mérséklendő európai Élelmiszerpajzs kezdeményezés mögött is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A szervezet szerint az emelkedő energiaköltségek és azok hatása a villamos energia, a gáz, az üzemanyag, a műtrágya és a mezőgazdasági ágazatban felhasznált egyéb inputok áraira több ágazatban is nagy nyomás alá helyezte a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket. A gáz- és villamosenergia-árak emelkedése miatt sok termelő veszteségesen működik, esetleg már a csőd szélén áll, és azt fontolgatja, hogy folytassa-e a tevékenységét. Bár a termelői árak is emelkedtek, ez nem fedezte a termelési költségek sokkal nagyobb mértékű növekedését, amelyet elsősorban a növekvő infláció okozott.

Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz ezen a télen, mint az otthonunk fűtése vagy világítása. Ilyen rendkívüli körülmények között, amikor Európa háborúban áll, és Oroszország fegyverként használja az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának megingatását, hatékony, közös és egységes európai válaszlépésre van szükség, amely biztosítja az Európai Unió kulcsfontosságú ágazatainak és polgárainak szükségleteit, miközben fenntartja a jól működő belső piacot

- hangsúlyozta Christiane Lambert, a Copa elnöke.

Az ágazat energiához való hozzáférésének biztosítása és az energiaárak ingadozásának csökkentése kulcsfontosságú kérdés. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak el kell ismerniük az európai mezőgazdasági termelők, az agrárszövetkezetek és az élelmiszer-ellátási lánc stratégiai szerepét azáltal, hogy a Bizottság júliusi közleményével és az energiatakarékossági intézkedésekkel összhangban a tagállamok gázelosztási terveiben prioritásként kezelik az ágazatot, az élelmiszer-ellátási lánc pedig a csúcsidőszakokban mentesül az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozó kötelezettség alól. Az energiaellátás diverzifikálása a bioenergia/biotüzelőanyagok fontos szerepvállalásával, és a gazdaságokban a megújuló energia decentralizált előállításának lehetőségeivel szintén központi jelentőségű.

Konkrét, azonnali és rövid távú uniós szintű intézkedéseket sürgetünk a mezőgazdaság és az erdészet számára, beleértve a likviditást biztosító pénzügyi beavatkozásokat is, hogy a tél folyamán és azt követően is zavartalan élelmiszer- és energiaellátást biztosítsunk

- nyilatkozta Ramon Armengol, a Cogeca elnöke.

Ami az általános villamosenergia-ellátás gázárplafonját illeti, a Copa-Cogeca tudomásul veszi Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentését, és felszólítja a Bizottságot, hogy sürgősen dolgozzon ki hatékony javaslatokat egy ideiglenes gázárplafonra. Alapvető fontosságú, hogy az ilyen javaslatok hatékonyan csökkentsék az energia/gáz/áram számlákat anélkül, hogy hosszú távon megzavarnák az ellátást és az energiapiacot.

“Ami a műtrágyák piacait illeti, üdvözöljük Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos közelmúltbeli bejelentését egy új műtrágya-stratégiáról. A műtrágyáknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük a gazdálkodók számára az elégséges élelmiszertermelés biztosítása érdekében. A Copa-Cogeca cselekvési tervében felvázolt kulcsfontosságú intézkedés lenne a Trinidad és Tobagóból, illetve az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát-oldatok behozatalára vonatkozó vámkorlátok felfüggesztése, valamint a hagyományos vámtételek felfüggesztése addig, amíg fennáll az ellátási hiány veszélye az európai piacon.”

Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek továbbra is arra törekednek, hogy biztonságos és minőségi élelmiszereket biztosítsanak a fogyasztók számára. Ennek folytatásához pedig a Copa-Cogeca szerint sürgős uniós fellépésre van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?