Fontos ellenőrzés indult: bármikor lecsaphat a magyar hatóság ezekre a szállítókra

Fontos ellenőrzés indult: bármikor lecsaphat a magyar hatóság ezekre a szállítókra

agrarszektor.hu
Az országszerte megugrott tűzifakereslet nyomán a szállítások is megszaporodtak. Ennek jegyében ismét közösen ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR hatósága és a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága, azonban - a jogkövető fakereskedőktől és a lakosságtól kapott pontos információknak köszönhetően - ezúttal sokkal célirányosabbak voltak a hatósági rajtaütések. Bizony jó pár „ügyeskedő” akadt horogra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tél közeledtével keresettebb termék lett a tűzifa, ami növeli a jogsértések számát is - írja a Nébih. Bár a legtöbb tűzifakereskedő és -szállító már ismeri és betartja a szabályokat, mindig akadnak olyanok, akik kibúvókat keresnek. A Zala megyei közös hatósági ellenőrzések során néhányan rendkívül változatosan kitöltött dokumentumokkal, fakitermelési engedélyekkel, szerződésekkel igyekeztek meggyőzni az ellenőröket arról, hogy esetükben miért nem szükséges teljesen kitölteni a szállítójegyet. Próbálkozásuk sikertelen maradt: 3 szállítmány zár alá került, egy esetben a további forgalmazási tevékenységet is felfüggesztették a szakemberek, 9 delikvensnél pedig további hatósági ellenőrzés vált indokolttá.

A jogsértők sorában volt olyan tűzifaárus, akinek a rokonságát már korábban eltiltottuk a tevékenységtől, ám ez nem vette el a kedvét a megfelelő iratok nélküli szállítástól. A razzia során sikerült lefülelni olyan szállítmányokat is, amelyekről okkal feltételezhető, hogy az eladó kereskedő tudott a vevője jogszerűtlen fakereskedelmi tevékenységéről, mégis segítette azt a saját eladásaival. Ebben az esetben mind a két cég alapos kivizsgálásra számíthat.

A közlekedési hatóság szakemberei számos esetben intézkedtek a tűzifarakomány nem megfelelő rögzítése vagy túlsúly, több esetben ezek együttes fennállása miatt. Egy járművet pedig soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeltek. Általánosságban is elmondható, hogy a lakossági tűzifaellátást végző tehergépjárművek műszaki állapota nem kielégítő Zala megyében, ráadásul a fuvarköltségek csökkentése érdekében jelentősen túlterhelik azokat, ami különösen balesetveszélyessé teszi a közlekedésüket. Ezek a mulasztások egyébként 2021 februárjától közigazgatási szabályszegésnek minősülnek, melyekhez a jogszabály jelentős mértékű bírságot rendel.

Ugyanakkor örömre adott okot, hogy az ellenőrzést végzők ezúttal is jó néhány példásan kiállított irattal szállított, gondosan összerakott, a megrendelő minden igényét kielégítő szállítmánnyal találkoztak. Továbbá az ellenőrzés során egyetlen olyan szállítmányt sem állítottak meg, amelyben a tűzifa külföldre szállítását szabályozó kormányrendelet előírásait megsértették volna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?