Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most az almát a termelőktől Lengyelországban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most az almát a termelőktől Lengyelországban

agrarszektor.hu
Továbbra is nagyon alacsony az alma felvásárlási ára Lengyelországban. Az ottani források szerint 28-29 Ft/kg körül vannak az árak a helyi feldolgozóüzemekben. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel almapiacon az előző hét sem hozott számottevő változásokat, továbbra is 0,33-0,34 PLN/kg (28-29 Ft/kg) közötti felvásárlási árakkal találkozhatnak a termelők a feldolgozóüzemeknél, és a köztes felvásárlók is csak elvétve fizetnek 0,35-0,36 PLN/kg (30-31 Ft/kg) árat az ültetvényben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A legjobb ára még a pürének való Szampionnak van, ami 0,4-0,42 PLN (34-36 Ft/kg) környékén vesznek át, de a megemelkedett munkaerő-költségeket figyelembe véve ez sem számít bomba üzletnek. Néhány helyen a gazdák elégedetlensége tettekben fejeződött ki, például a Lengyelország délkeleti részén elhelyezkedő Szentkereszt vajdasági (Świętokrzyskie) Agrárkamara intervenciós ár bevezetésének lehetőségéről érdeklődött a mezőgazdasági minisztériumnál. A Minisztérium válaszlevelében az alábbiak olvashatók:

A 2022. évi belföldi almatermés a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint jóval nagyobb lesz a 2020-as és 2021-es években betakarított mennyiségnél, jelenleg 4,2 millió tonna körüli volumennel lehet számolni. Ilyen hatalmas kínálat komoly piaci zavarokat okozhat a hazai piacon, többek között az ipari és az étkezési alma felvásárlási árának drasztikus csökkenését eredményezheti. Hangsúlyozandó, hogy a lengyel almatermés 50-70%-a feldolgozásra kerül, főleg almalésűrítmény (AJC) és almalé (NFC) készül belőle, amelynek nagy része exportra kerül. Ezért az almapiaci helyzet nagy mértékben függ attól, hogy milyen viszonyok uralkodnak a feldolgozott termékek uniós- és világpiacán. A Mezőgazdasági és Élelmiszer-gazdasági Kutatóintézet adatai szerint idén augusztus elejétől kezdve az ipari feldolgozásra kerülő alma átvételi ára 0,35-0,44 PLN/kg EXW (30-38 Ft/kg) között alakult, ami jóval magasabb, mint a 2021-es év azonos időszakában regisztrált 0,31-0,37 PLN/kg (26-32 Ft/kg) közötti EXW ár. Az átvevőpontok vagy feldolgozóüzemek üzleti működését illetően fontos hangsúlyozni, hogy a lengyel állami hatóságok nem vesznek részt a mezőgazdasági termékek árának meghatározásában. Mindazonáltal a Mezőgazdasági Minisztérium folyamatos párbeszédet folytat mind a termelőkkel, mind a feldolgozókkal, a gyümölcskereskedelemben az árak kialakításának mechanizmusairól, és erőfeszítéseket tesz e piaci szereplők kapcsolatainak javítására. 

A minisztérium azt is bejelentette, hogy évek óta ösztönzi a zöldség- és gyümölcstermelőket a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) létrehozására. Ezek erős piaci szereplőként pozitív hatással vannak a gyümölcs- és zöldségtermelők jövedelmi szintjére (mind a szervezetekhez kapcsolódó, mind a szervezeteken kívüli termelők esetében).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?