Őrült roham indult: rengeteg magyar szerzi be innen a tűzifát

Őrült roham indult: rengeteg magyar szerzi be innen a tűzifát

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter soron kívül egyeztetett a magán erdőgazdálkodók képviselőivel az ország tűzifa ellátásának kérdéseiről. A megbeszélésen elhangzott, hogy a magán gazdálkodók elsősorban a tüzépek faanyaggal történő kiszolgálására koncentrálnak, hozzájárulva ezzel az ország energiaellátásának biztonságos fenntartásához. Az állami erdőgazdaságok pedig továbbra is prioritásként kezelik a hatósági áras tűzifa program kiszolgálását, amelyet az energiaválság miatt indított a kormány a lakosság rezsiterheinek csökkentésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi erdőterület közel fele magántulajdonban van, ezért az ott megtermelt faanyag piacra kerülése stratégiai jelentőségű - írja közleményében az Agrárminisztérium. A kormányzat kiemelten fontosnak tartja az ország energiaellátási biztonságának fenntartását, ezért az állami erdők vonatkozásában meghirdetett Tűzifaprogram mellett külön figyelmet fordít a magánerdőkben termelt faanyag hasznosítására. A magán szektor augusztus végéig mintegy ötszázezer köbméter tűzifát juttatott a piacra, év végéig pedig további 5-600 ezer köbméter kitermelése várható - összegezte az Agrárminisztériumban folytatott megbeszélésen Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

A rendszerváltozás óta a magán gazdálkodók több mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek, amely az ország erdőterületének egytizede. Éppen ezért folyamatosan nő a magánerdőkben található fakészlet, így a magánerdészetek fontos részt tudnak vállalni az ország faanyaggal történő ellátásában, fogalmazott Mocz András. Az elnök hozzátette, hogy tapasztalataik szerint vidéken már jó előre felkészültek az emberek a télre, hiszen tavasz óta nagy mennyiségben vásárolnak tűzifát. A fával fűtő háztartásokban a mostani vásárlók jellemzően a következő szezonra készülnek már, és egy vagy akár több évre előre tervezik beszerezni a tüzelőt. A megnövekedett keresletet a magánszektor is érzi, és ennek megfelelő részt vállal az igények kiszolgálásában, mondta a szakember.

Az Agrárminisztérium és a szakmai szervezet közös célként jelölte meg a gazdálkodó nélküli magánerdők arányának csökkentését és a szakirányítás támogatását, hogy a jelenleg kihasználatlan erőforrásokhoz is hozzájusson az ország. Ezekben a kérdésekben további egyeztetéseket kezdeményeztek, és megerősítették a kormányzat részéről már megkezdett folyamatok, például az osztatlan közös tulajdonforma csökkentésének fontosságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?