Komoly gondok vannak az európai almával: már a termelők is tehetetlenek

Komoly gondok vannak az európai almával: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu
Az európai almapiac egyáltalán nem működik zökkenőmentesen, számos probléma jelentkezik az idei szezonban. A termelési költségek 100 kg-ra vetítve átlagosan 10 euróval növekedtek a tavalyi szinthez képest, az Európai Unió almatermése nagyobb a vártnál, a fogyasztók pedig az inflációs környezet miatt kevesebbet vásárolnak, és sokkal ártudatosabbak, mint korábban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A végleges adatokkal még nem feltöltött november 1-jei készletjelentés azonban a tavalyinál némileg kedvezőbb képet mutat: a belga és a lengyel adatok még nem kerültek be a rendszerbe, de a 3,18 millió tonnás raktárkészlet körülbelül 100 ezer tonnával alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A belga készletek volumene semmiképp sem lehet jelentős, a lengyel rekordtermés adataiból pedig nem lehet a jövőben alakuló készletszintekre következtetést levonni egyrészt azért, mert a cider alapanyagként történő beszállítás fellendült, másrészt a betakarítatlan gyümölcsök aránya vélhetően emelkedni fog a munkaerőhiány és a magas tárolási költségektől való félelem miatt. A drága tárolás olyan félelmeket gerjeszt, hogy elemzők szerint a tavalyinál 500 ezer tonnával kisebb eltárolt készletre lehet számítani, ez pedig 2023. februárjától kezdve stabilabb piacot eredményez majd - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az energiaárak miatt elszálló, magasnak prognosztizált tárolási költségek már az európai almapiac jelenlegi dinamikáit is befolyásolják: elsősorban olyan almák árasztják el a piacot, amelyek hosszabb távú tárolása érettségi állapotuk miatt kockázatos, ami elsősorban a Dél-Európából származó Gala és Elstar fajtákra jellemző. Nem meglepő hát, hogy a tavalyi szinttől az átlagárak 10-15 euró/100 kg-mal maradnak el, mivel fenti fajták árletörő hatása a többi fajtát is érinti. A fentiekben említett 10 euró/100 kg-os termelésiköltség-emelkedéssel együtt ez már egy olyan árszínvonal, amely súlyosan veszélyezteti az almatermelő ültetvények gazdaságos működését.

Az alacsony fogyasztói kereslet és a fokozott ártudatosság azonnal meglátszik a szupermarketek forgalmán is: az értékesítés üteme lanyha, ha mégis tapasztalhatók élénkülés, arról általában kiderül, hogy valamilyen akció következménye - ez pedig közvetve a termelőknek fizetett árakra is kihat. Ahhoz, hogy a jövőben elfogadható árszínvonalat lehessen elérni, az Unió almatermelését szakértők szerint legalább 1,5 millió tonnával kellene csökkenteni. Németországban számos ültetvény kivágásáról vitáznak, és itt leginkább az évek óta csökkenő forgalmú Jonagold/Red Jonaprince fajták kerülnek említésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?