Ezt a hibát rengetegen elkövetik a kertben téliesítéskor: sokan nem is tudnak róla

Ezt a hibát rengetegen elkövetik a kertben téliesítéskor: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Az utolsó fűnyírást követően a robotok téli álmot alszanak, de mielőtt erre sor kerülne, még érdemes felkészíteni őket a pihenőre, hogy tavasszal hibátlan, üzemkész állapotban vehessük elő újra. Az alábbi cikkben ehhez kapnak segítséget a robotfűnyíró-tulajdonosok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szezon utolsó fűnyírása

Az utolsó fűnyírás eltér a szokásostól: tanácsos 4-5 centi magasságúra vágni a gyepet - olvasható egy közleményben. Ha ennél kisebbre vágjuk, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás.

Fagy- és nedvességmentes hely ajánlott

A hideg idő beköszöntével a fű sem nagyon nő tovább, így a robotfűnyíró is megpihenhet. Fontos, hogy olyan helyen tároljuk az eszközt, ami fagy- és nedvességmentes, mert mindkettő tartós kárt okozhat és lerövidítheti a robotfűnyíró élettartamát. Például a robot elektronika fém alkatrészei a hideg hatására megváltoztathatják alakjukat, és így károsíthatják az erre érzékeny nyomtatott áramköröket. A nedvesség pedig korróziót okozhat és károsíthatja az akkumulátort is.

De lássuk a tippeket!

Két lehetőség áll előttünk: vagy magunk végezzük el a robot tisztítását, tárolását és karbantartását, vagy igénybe vesszük a forgalmazó vagy az általa ajánlott partner szolgáltatásait. Az alábbiakban azok kapnak segítséget, akik maguk végzik el a szükséges teendőket.

1. A robotfűnyíró megtisztítása

Annak érdekében, hogy a fűnyíró tavasszal azonnal használatra kész legyen, célszerű alaposan megtisztítani, mielőtt a tárolóba helyezzük. Ez a művelet nem különbözik lényegesen a különböző gyártók termékeinél: kefével, porszívóval, ronggyal, tisztítószerek segítségével tisztíthatjuk meg a robotot, de mindenképpen használjunk kesztyűt! Tartsuk be az alábbiakat:

  • Tisztítás előtt vegyük ki a robotot a dokkolóból és kapcsoljuk ki.
  • Vegyük ki a biztonsági kulcsot (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel).
  • A külső burkolatot nedves ruhával töröljük át.
  • A kerekek és a ház közötti levél- és fűmaradványok sűrített levegővel könnyen eltávolíthatók.
  • A burkolat és a műszerfal tisztításához használjunk puha kefét.
  • Nézzük meg a töltő érintkezőinek állapotát. Töröljük át, de ha rozsdás, akkor csiszolópapír segítségével finoman távolítsuk el a rozsdát.
  • A mozgó alkatrészeket be is olajozhatjuk.

2. A fűnyírókések cseréje

Egyes robotok esetében ajánlott tisztítás előtt a késeket eltávolítani. Ha a kések sérültek vagy tompák, cseréljük ki azokat, ezt néhány lépésben megtehetjük. A kések cseréje előtt győződjünk meg arról, hogy a robot ki van kapcsolva, és a biztonsági kulcs (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel) is ki van húzva. Kesztyű viselése elengedhetetlen ehhez a művelethez!

3. Az akkumulátor töltése

Az akkumulátor mélykisütése hozzájárulhat a gyors elhasználódáshoz, ezért ajánlatos az akkumulátort tárolás előtt feltölteni és kikapcsolt állapotban tárolni, a töltöttségi szintet pedig 1-2 havonta ellenőrizni. Ez nem csak a robotfűnyírókhoz használt akkumulátorok esetében szükséges eljárás, hanem minden akkumulátoros kerti eszköz esetében is!

4. A dokkoló téliesítése

  • Töltse fel teljesen a fűnyíró akkumulátorát az alapállomáson, majd kapcsolja ki a fűnyírót, tisztítsa meg és tárolja a fent javasolt módon.
  • Az alapállomásra nem vonatkoznak különleges téli tárolási utasítások, télen is a gyepen hagyható, azonban javasoljuk, hogy télen húzza ki a tápegységet az elektromos hálózatból.
  • A téli szünet jó alkalom a dokkoló alapos tisztítására is.

5. A megfelelő tárolóhely

Alapvetően száraz és fagymentes helyre - pince, száraz tároló, garázs - van szükség a robotfűnyíró téli tárolásához. Ideális a vízszintes tárolás, mert egyes akkumulátorok nem tárolhatók függőlegesen. Ha a robotfűnyírót függőlegesen tároljuk, vegyük ki az akkumulátort.

Professzionális téli szerviz

A robotfűnyíró jó állapotban tartása és az új szezon biztonságos kezdése érdekében a téli tárolás előtt javasolt, hogy a fűnyírót hivatalos márkakereskedő szervizelje. Az éves szervizelés a különböző szolgáltatóktól függően változó lehet, és a következő műveletek közül az összeset vagy néhányat foglal magába: a fűnyíró szakszerű tisztítása, a kopott alkatrészek (például kések, kerekek és más mozgó alkatrészek) ellenőrzése és szükség esetén cseréje, a fűnyíró funkcióinak és biztonsági részegységeinek tesztelése, az akkumulátor ellenőrzése és a legújabb, esetleg új funkciókat is tartalmazó szoftververzió feltöltése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?