Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie január 15-ig

Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie január 15-ig

agrarszektor.hu
Elérhetők a Nébih weboldalán a dísznövény-szaporítóanyag és zöldségpalánta „Éves bejelentőlap 2023”, valamint a „Zöldségpalánta leltár 2023” űrlapok. A nyomtatványokat legkésőbb január 15-ig kell beküldeniük az érintett előállítóknak és forgalmazóknak, emellett időszerű a dísznövény szaporítóanyagok 2023. évi szerződéses termeltetésének bejelentése is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos, hogy a Nébih az űrlapokat nem küldi meg az ügyfelek részére, azokat önállóan kell letölteniük a hivatal honlapjáról, majd kitöltve és aláírva visszaküldeni 2023. január 15-ig - írja a Nébih. A szerződéses dísznövény-szaporítóanyag termesztésének bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni.
A Nébih felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy jogszabály-módosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, azokat eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Az űrlapok letölthetők a „Dísznövény és zöldségpalánta” szekció „Dísznövény szaporítóanyaggal kapcsolatos űrlapok”, valamint „Zöldségpalánta, dughagyma, fokhagyma szaporítóanyaggal kapcsolatos űrlapok” alcímek alatt az alábbi linken: 
https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok#Disznoveny_es_Zoldsegpalanta.

Elektronikus beküldés

Cégek és az egyéni vállalkozók esetében kötelező az elektronikus beküldés, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapok szkennelve vagy lefotózva a https://epapir.gov.hu/ felületen keresztül kell megküldeni az alábbiak szerint: Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet), a Kertészeti szaporítóanyag TÉMACSOPORT-ot és a megfelelő ügytípust kell kiválasztani:

  • a Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés ÜGYTÍPUS-t az „Éves bejelentőlap a 2023. évi Dísznövény szaporítóanyag-termesztői és -forgalmazói tevékenységről”,
  • a Dísznövény szaporítóanyag szerződéses termeltetés ÜGYTÍPUS-t a „Szemlemegrendelő a dísznövény szaporítóanyagok szerződéses termeltetéséhez” és „Pótlap a termeltetési szerződés keretében termelt dísznövény szaporítóanyagok szemlemegrendelőjéhez”, valamint
  • a Zöldségpalánta szaporítóanyag éves jelentés ÜGYTÍPUS-t az „Éves bejelentőlap a 2023. évi zöldségpalánta szaporítóanyag-termesztői és -forgalmazói tevékenységről” és a „Zöldségpalánta leltár a 2022. évről” űrlap megküldése esetén. 

Végül a Nébih-et kell kiválasztani, mint HIVATAL-t. Ezután lehetőség van egy rövid levél írására, valamint a digitalizált iratok feltöltésére, melyeket ezt követően egy gombnyomással be is lehet küldeni. Az ügyfélkapun célszerű bejelölni az „értesítés küldése” opciót is, így a rendszer automatikus üzenetet küld a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig. Postacímünk: Nébih MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály, 1525 Budapest, Pf. 30. Az e-papír felület egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézést tesz lehetővé, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, melyről a rendszer igazolást is küld a feladónak. Emiatt célszerű mindenkinek, aki teheti az elektronikus lehetőséget választania. További kérdés esetén a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága az mgei@nebih.gov.hu email címen áll az érintettek rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?