Fontos döntést hozott a vízügyi hatóság: ezt jobb, ha minden gazda tudja

Fontos döntést hozott a vízügyi hatóság: ezt jobb, ha minden gazda tudja

MTI
Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges - emelték ki. A talajrétegek nedvességtartalmáról folyamatosan naprakész adatokkal szolgál az OVF erre szakosodott előrejelzési rendszere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tisza magyarországi és határon túli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, amelyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a magyarországi, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A magyar folyókon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőbeni aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészletek növelése érdekében. A későbbi öntözési időszak vízigényének előzetes kalkulációjához nem csupán a visszatartott, de a talajban tározott vízmennyiséggel is tisztában kell lenniük a szakembereknek. Az adatok alapján a szeptemberben hullott csapadék a talaj felső rétegeit pozitívan befolyásolta, ám a mélyebb rétegekbe nem vagy elhanyagolhatóan tudott beszivárogni. Az érdemleges víztartalom-növekedés a november végi-december eleji mennyiségeknek köszönhető.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06