Kész, ennyi volt? Vége a kukorica aranykorának Magyarországon?

Kész, ennyi volt? Vége a kukorica aranykorának Magyarországon?

agrarszektor.hu
A következő időszakban komoly visszaesés várható a kukorica termőterületében, ugyanakkor a hazai termesztés nem fog megszűnni - jelentette ki Sándorfy András, a Marton Genetics igazgatója a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. A szakemberek szerint a következő időszakban várhatóan nem lesz változás az időjárási szélsőségek terén, és bár szezonra lesz elég vetőmag a piacon, de olcsóbb egészen biztosan nem lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt időszakban a jó orosz termés és a fekete-tengeri folyosó megnyílása után csökkenni kezdtek a terményárak a világon, mind a búza, mind pedig a kukorica jegyzése lejjebb ment. Az árfolyamok valamennyi tőzsdén ereszkednek, bár a mértékük nem azonos. A chicagói tőzsdén a búza és a kukorica jegyzése elérte már a háború előtti szintet, a MATIF-nál azonban ez még nem történt meg - jelentette ki Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) igazgatója. Ami a következő időszakot illeti, jelentős visszaesés várható a kukorica terméshozamában. Az Európai Unió búzamérlege a 2022-es év végén 132,7 millió tonna volt, ami 3,5%-os visszaesés az előző évi mennyiséghez képest, ehhez képest a kukorica esetében 50,5 millió tonnát sikerült betakarítani, ami 28,2%-os visszaesést jelent. Ami már most látható, hogy kukorica esetében szűkös lesz a zárókészlet, és nőni fog az import - jegyezte meg a szakember. Az EU helyzetét javítja, hogy Ukrajnából hatalmas mennyiségű az import gabona érkezik a tagállamokba.

Magyarország az előzetes számítások szerint búzából és árpából pozitív mérleggel fogja zárni a szezont, kukoricából viszont mintegy 2,4 millió tonnás hiánnyal kell számolni. Jó hír azonban, hogy mostanáig 1,1 millió tonna kukorica érkezett Ukrajnából - valamint 195 tonna búza, közel 114 ezer tonna repcemag, 246 ezer tonna napraforgómag és 62,5 ezer liter napraforgóolaj -, így jó esély van rá, hogy végül kukoricából se lesz hiány a következő időszakban. Ami az orosz-ukrán háborút és az érintett országok termelését illeti, Dr. Potori Norbert elmondta, hogy bár Ukrajna búzatermesztése mintegy 39%-kal csökkent a 2022/2023-es évben, de Oroszországé ugyanekkor 35%-kal nőtt, így ez szinte kompenzálja az ukrán kiesést, feltéve, hogy sikerül kijuttatni a világpiacra, mivel a pénzügyi szankciók rendkívüli módon megnehezítik a kereskedelmet. Az árpa esetében az ukrán termelés 42%-kal csökkent, az orosz 20%-kal nőtt, napraforgónál az ukrán 37%-kal csökkent, az orosz 7%-kal nőtt. Az EU műtrágyapiaca kapcsán a szakember kiemelte, hogy még mindig jelentős az importfüggőség: a nitrogén-felhasználás 30%-át, a foszfor-felhasználás 68%-át és a kálium-felhasználás 85%-át harmadik országokból kell fedezni. Fontos azonban, hogy amíg a 2021-2022-es évben a műtrágyák elérhetősége volt a nagy kérdés, a 2022-2023-as évben a jövedelmezőség felől kell majd megközelíteni a dolgokat: vagyis onnan, hogy miből fogja finanszírozni a gazdálkodó a szükséges mennyiséget? Dr. Potori Norbert végezetül beszélt arról is, hogy a következő időszakban várhatóan csökkenni fog a repce vetésterülete Magyarországon, de éppen egy olyan időszakban, amikor a kereslet várhatóan nőni fog ezen növény iránt.

Az utóbbi időben rendkívül bizonytalan volt a helyzet a műtrágyapiacon: a szomszédban zajló háború, az infláció, a kereskedést megakadályozó szankciók hatására egészen visszafogott lett a kereslet, ráadásul a gyártók és forgalmazók költségei is jelentősen megemelkedtek. Balássy Ákos, az Eurochem Agro ügyvezetője szerint bár 2008-ban is volt egy válság, az spekulációs válság volt, most viszont valós, a földgáz árának megemelkedéséből alakult ki a probléma, emiatt pedig az európai gyártók – nagyon helyesen - úgy döntöttek, hogy inkább szüneteltetik, vagy éppen felfüggesztik a tevékenységüket. A szakember elmondta, hogy foszfor és kálium műtrágyák árai tavasszal elértek egy lélektani határt, innen már nem fognak feljebb menni. 2022 decemberében a gázárak elkezdtek beszakadni, az európai termelés pedig lassan újraindulni látszik. Emellett azonban az is látszik, hogy a gazdák visszafogták a vásárlásaikat, és nőtt a külföldi import jelentősége. Balássy Ákos szerint az NPK-műtrágyák forgalma 70%-kal csökkent, a hazai gyártók nem sokat dolgoztak, mivel megvannak még a készleteik. Feltűnő viszont, hogy sok gazda átállt a karbamid-műtrágyákra, pedig inkább az inhibitorosokra kellene.

Sándorffy András, a Marton Genetics igazgatója szerint a vetőmag-ágazat szempontjából katasztrofális volt a tavalyi év. Rendkívül érzékeny növényekről beszélünk, amelyeket kritikus pillanatban ért el az aszály. Ahogy a szakember fogalmazott, tavaly ami rossz történhetett, az mind elérte az ágazatot. Nehezíti a helyzetet, hogy nem tudtak kapacitást bővíteni, ráadásul a költségnövekedés hatványozottan érinti a vetőmagágazatot. Sándorffy András szerint van elég vetőmag a piacon, de nem tud olcsó lenni, összességében egy 10-15%-os drágulásra lehet számítani a vetőmagoknál, ugyanis a hozzáadott érték meg fog jelenni az árakban. A szakember beszélt arról is, hogy 2 éve kezdtek el foglalkozni a közép-ázsiai vetőmagpiacokkal, mivel a klímaváltozás hatására ott javult a vízháztartás, korábban terméketlen területek váltak megművelhetővé. Sándorffy András szerint a jövő éléskamrája a ez a közép-ázsiai régió lesz. Sándorffy András úgy látja, hogy komoly visszaesés lesz a kukorica termékterületében, de a termelés ettől még nem fog megszűnni. A jövőben a kalászosok termőterülete fog nőni, mivel ezek jobb szárazság- és hőségtűréssel rendelkeznek. Megfelelő technológiával, megfelelő területen azonban még mindig lehet kukoricát termeszteni Magyarországon.

Bálint András, a Bio-NAT Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kaptak a talajbaktériumok. Ez azért jelentős fejlemény, mert így a termelők egy alternatív tápanyagforráshoz jutottak a növényeik számára. A szakember ugyanakkor elmondta, hogy ezek a készítmények nem fogják kiváltani a műtrágyákat, de egymás mellett használva a kettőt, komoly hozamnövekedéseket lehet elérni. A 2023-as évet illetően Bálint András úgy vélte, hogy nőni fog a baktériumkészítmények felhasználása Magyarországon.

Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója szerint a tavaly februárban kitört háború miatt sokáig azt lehetett hinni, hogy az ukrán termékek nem jutnak ki az országból, ez azonban később megoldódott. A szakember elmondta, hogy a bioetanol-igényüket megoldották ukrán importból, de ahogy minden takarmánygyártó, ők is csökkentették a kibocsátásukat. Reng Zoltán kiemelte, hogy az Európába érkező ukrán gabona nélkül több területen is megállna a termelés. A Hungrana vezérigazgatója a kukorica kapcsán beszélt arról is, hogy az inputárak az egekben, a tavalyi aszálynak pedig egészen pusztító hatása volt a terméshozamra, emiatt idén is mintegy 15%-kal kevesebb kukorica várható, valamint egy 7-8%-os lesz a vetésterület-csökkenés. Reng Zoltán kiemelte, hogy a következő időszakban előreláthatólag nem fognak változni az időjárási szélsőségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?