A túlélésért küzd az ukrán mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

A túlélésért küzd az ukrán mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

agrarszektor.hu
A szomszédunkban dúló háború előtt a Kernel a világ vezető gabona- (főként napraforgóolaj-) exportőr vállalata volt 1,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. 2021-ben rekordévet értek el, erős volt a gabonapiac, optimisták voltak a vállalatnál. Ekkoriban az ukrán mezőgazdasági termékek aránya az exporton belül 41 százalék volt, ami a GDP 14 százalékának felelt meg, ez a szektor volt az ország legfontosabb iparága. A háború óta azonban minden megváltozott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna adta a világ búzatermelésének 12 százalékát, a kukorica 16 százalékát, és durván felét a napraforgóolajnak. Ezekkel a piaci részesedésekkel az ország 2021-ben a negyedik legnagyobb gabonaexportőr volt az USA, Argentína és Oroszország után. Ami a Kernelt illeti, a háború okozta direkt veszteség 521 millió dollár volt, a cég kapitalizációjának 43 százaléka. A veszteség 42 százaléka tárgyi eszköz volt, 31 százaléka a készleteken elkönyvelt veszteség. A veszteséglista hosszú és jelentős. Két üzem orosz kézre került, sok létesítményt evakuálni és lezárni kellett. A kimenekítés (ember, gép és áru) után is durván 53 millió dollár értékű áru maradt az elfoglalt területen, 11 millió dollár értékű készlet megsemmisült - írja a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

Óriási problémát okozott az, hogy az orosz fekete-tengeri blokád miatt nem tudták exportálni a megmaradt készleteket, mivel a háború előtt a gabona 89 százalékát a Fekete-tengeren keresztül szállították, az alternatív utak érdemi kapacitással nem álltak rendelkezésre. Ugyanakkor komoly javulás történt nyáron, pontosabban július 22-én, mikor aláírták az egyezményt, miszerint a Fekete-tengeren újra mehettek az ukrán gabonaszállítmányok. Bár érdemes megemlíteni, hogy még ekkor is 20 napos csúszások voltak, amik a szállítmányozás költségét drágították. A vállalat eredménye drasztikusan, mintegy 73 százalékkal zuhant egy év alatt, de már az is elképesztő, hogy ilyen körülmények között egyáltalán működik. A lengyel tőzsdén lévő részvény árfolyama is 70 százalékot esett.

Optimizmusra egyelőre az adhat okot, ha egy új, Ukrajnának szánt „Marshall-segély” pár év múlva beindítja a gazdaságot - persze, ha addig képes túlélni a vállalat. Az ukrán agrárminisztérium adatai alapján januárban az ukrán a gabonaexport 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ha pedig egyszer vége lesz a háborúnak, meg kell tisztítani az országot, hogy a mezőgazdaság működhessen, mert a szektor nélkül Ukrajna stabilitása hosszú távon aligha elképzelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?