Özönlik be az ukrán almalé a lengyelekhez: teljesen letarolta az országot

Özönlik be az ukrán almalé a lengyelekhez: teljesen letarolta az országot

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az orosz invázió kitörését követően 2022. májusában vámmentességet biztosított az Ukrajnából behozott termékekre, és ez az intézkedés idén június 5-éig még hatályban is marad, ha ugyan meghosszabbításra nem kerül. A 2022-re vonatkozó teljes évi külkereskedelmi adatokból világosan látszik, hogy óriási mértékben megnőtt a Lengyelországba beáramló ukrán almalésűrítmény (AJC) volumene, különösen 2022 utolsó hónapjaiban, ami komoly hatással volt a lengyel ipari alma felvásárlási árára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat adatai szerint az ukrán koncentrátum importjának mennyisége a 2021-es 5739 tonnáról 2022-ben 37286 tonnára emelkedett, ami egyrészt 550%-os növekedés, másrészt 260 ezer tonna feldolgozott léalmával egyenértékű, ami még lengyel léptékben mérve is igen jelentős tétel. A vámmentes ukrán áruk beáramlása nemcsak az alma piacán jelent súlyos gondokat (miközben problémát jelent, hogy a rekordközeli hazai termést hová exportálják a lengyelek), hanem már összeomlott a lengyel gabona és fagyasztott málna piaca is. Idén januárban az import AJC mennyisége az őszi tételekhez képest sokkal kisebb ugyan, de Lengyelországban még mindig országszerte látni ukrán tartálykocsikat feldolgozóüzemek környékén - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gázárak csökkenése és az importtételek volumenének csökkenése meghozta a léalma árának várva várt emelkedését, aminek a lengyel termelők értelemszerűen örülnek, és már 60 PLN/kg (48 Ft/kg) körül jár az átlagár - kérdés, hogy ez az emelkedés mennyivel korábban következhetett volna be az import nélkül. A Lengyelországba irányuló moldáv AJC szállítások mennyisége viszont 27%-os csökkenést mutat: a 2021-es 14 ezer tonnához képest 2022-ben 10,1 ezer tonna érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?