Fagy tarolja le az országot: havazással érkezhet meg a lehűlés

Fagy tarolja le az országot: havazással érkezhet meg a lehűlés

agrarszektor.hu
Már csak néhány napig tart az enyhe idő, hétvégére azonban egy hidegfront érkezik az ország felé. A markáns lehűlés akár havazást, havas esőt is hozhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előrejelzések szerint markáns lehűlés jöhet hétvégén: észak-északnyugat felől hideg légtömegek ömlenek majd be Magyarország fölé, melyek véget vetnek a héten tapasztalható tavaszias időjárásnak - olvasható az Időkép.hu oldalán. Mint írták, csak péntekig tart az enyhe idő, igaz, csütörtökön már több felhő lesz az égen, és sok helyen lehet szükség az esernyőkre is: délután a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé lehet zápor, eső.

Szombaton aztán a feltámadó széllel együtt megérkezik a hidegfront is. Ennek következtében több fokkal is visszaesik a hőmérséklet: napközben már csak 5-10 fokra lehet számítani. Erre a napra nem érdemes kirándulást tervezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sokfelé várható eső, zápor, de főleg a déli területeken akár kiadósabb eső is jöhet.

Bár még nagyon messze van, s a helyzet is igen bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy a csapadékot illetően a hétvége újra halmazállapotváltozást hozhat, azaz nem kizárt, hogy vasárnap virradóra már havazni fog. Erre a jelenlegi futások szerint az ország déli felén van nagyobb esély. Vasárnap hajnalban már az ország nagy részén fagyni fog, -4 és +1 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás, napközben a szeles időben a csapadékfajták teljes palettája felvonulhat majd.

Sajnos az enyhe időjárásnak köszönhetően sok helyen elkezdtek kipattanni a rügyek a gyümülcsfákon is. Az érkező fagyok azonban nem fognak jót tenni nekik sem, de a felébredő és kirepülő méhek is veszélybe kerülhetnek a hirtelen hidegnek köszönhetően.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02