Őrület, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Őrület, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Március végén tűntek fel a Kalisz nagybani piacon az első, hazai hajtatásból származó gömbparadicsom-tételek Lengyelországban, ami egyrészt jó egy hónapos kését jelent még a tavalyi, szintén megkésett szezonkezdethez is, másrészt az árak jóval magasabbak, mint korábban bármikor. A 2022-es évben a Kalisz nagybani piacon (hagyományosan itt jelenik meg minden évben az első hazai hajtatott paradicsom) február 24-én kezdődött a tételek értékesítése kartononként (6 kg) 120 PLN, azaz 20 PLN/kg (1600 Ft/kg) áron.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erre mindenki azt mondta, hogy csak február 24-én, hiszen 2021-ben már január 28-án megkezdődött a belföldi termelésből származó paradicsom árusítása, ráadásul 100 PLN/6 kg-os karton, tehát 16,7 PLN/kg (1370 Ft/kg) áron. Az idei, 2023-as szezonkezdet ehhez képest mind a szezonkezdet időpontjában, mind az árakban jelentős csúszást mutat: szórványosan március 9-én jelent meg egy-egy kisebb tétel a Kalisz piacon 150 PLN/6 kg-os karton, azaz 25 PLN/kg (2050 Ft/kg) áron, de igazából csak március 20-át követően vált nagyjából állandóan elérhetővé a paradicsom 130 PLN/karton, azaz 21,5 PLN/kg (1750 Ft/kg) környékén. Összehasonlításképp: 2022. márciusának végén a Kalisz kínálatában 80 PLN volt egy karton paradicsom átlagára, ami 13,3 PLN/kg (1100 Ft/kg) árat jelentett - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani árak híven tükrözik azokat a problémákat, amelyekkel a lengyel hajtató ágazat az elmúlt időszakban szembesülni volt kénytelen. Az energia árának emelkedése, valamint a fűtőanyagokhoz való hozzáférés bizonytalansága miatt (lesz gáz, nem lesz gáz?), a lengyel hajtató kertészek igen jelentős hányada tolta későbbre a termelés megkezdését, és ez a késedelem most meglátszik a jelenlegi kínálaton. És ez még jó darabig így is marad. További gondot jelent, hogy az import áru is igen drága, mivel a beszállító országok is problémákkal küzdenek - elsősorban Spanyolország, Marokkó és Törökország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?