Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: ennek nem lesz jó vége

Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Az ukrán gabona beragadt a magyar raktárakba, ráadásul a búza- és a lisztexport is befulladt. A hazai termény csak a szállításon 25 euró hátrányban van. Az ukrán búza nagy ütemű beáramlása megszűnt ugyan a gabonapiacon, ez azonban a jelenlegi helyzetben nem jelent könnyebbséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy tavaly körülbelül 460 ezer tonna búzát importált az ország, amely a hazai tárolókban felhalmozva nyomja a piacot. Ennek a búzaexport gyakorlati megszűnésén túl az is az oka, hogy a malmok termelése is jócskán esett, mintegy 25 százalékkal lett kevesebb az őrlés, ugyanis a 200 ezer tonnás lisztexport körülbelül kevesebb mint az egyharmadára csökkent. Egyszerűen nem tudunk az ukrán liszttel versenyezni még a hagyományos román piacunkon sem, ahová egyébként évente körülbelül 150 ezer tonna búza ment ki liszt formájában. Az ukránok olyan árakat diktálnak, amelyeket a magyar malmoknak lehetetlen teljesíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A malmoknál december 31-én három-négy havi olyan búza volt készleten, amelyet még tonnánként 130-140 ezer forintos áron vásároltak, és amelynek tárolását azóta finanszírozzák. Ugyanakkor a lisztárak 15-20%-os csökkenésnek indultak, sőt, a búza is jelentősen olcsóbb lett, hiszen már 83-85 ezer forint körüli tonnánkénti árakkal találkozhatunk. A drágán beszerzett készletek május végéig is kitarthatnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a malomipar nagy veszteséget fog elkönyvelni a második negyedévben.

A szakember úgy véli, hogy a piacon most némi termelői pánikot tapasztalnak, a gazdálkodók szeretnének szabadulni terményüktől, mert félnek attól, hogy az új termést nem tudják majd betárolni. Aki tavaly, a még magasabb árakon nem adta el a búzáját, azt tapasztalhatta, hogy nemcsak a malomipar érdeklődése csappant meg, hanem a magyar exportőrök sem tudnak szállítani a hagyományos piacainkra. Ennek pedig az az oka, hogy az ukránok az olasz és a román piacot is teljes egészében elfoglalták.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez egy folyamatos kínálati piacot valószínűsít, így - főleg ilyen kamatok mellett - a feldolgozók sem fognak kéthavi készletnél többet tárolni. A feldolgozók ugyanakkor ígéretet tettek a tárolókapacitásaik lekötése miatt aggódó termelőknek, hogy adott esetben saját raktáraikat bérbe adják nekik. Most nyugtatni kell a piacot, hogy ne süllyedjen 80 ezer forint alá az ár, a „8-assal kezdődő” árakkal ugyanis már a malomipar is tud működni, ilyen áron a búza- és a lisztpiacon is versenyképesek tudunk maradni az ukránokkal is. A kukoricánál ennél is rosszabb a helyzet, mert a toxinfertőzés miatt nagy mennyiség beragadt termelőknél

- írja a lap.

Lakatos Zoltán szerint a kialakult helyzeten kormányzati segítséggel lehetne úrrá lenni úgy, hogy támogatják az etanolgyárakat azért, hogy a szennyezett terményt fel tudják dolgozni. A Gabonaszövetség alelnöke úgy véli, félő, hogy a kormányzati beavatkozása nélkül a termelők összekeverik majd a megmaradt tételeket az új terméssel, ezzel rontva a minőségén.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?