Figyelmeztetik a magyar gazdákat: ebből még komoly gondok lehetnek a földeken

Figyelmeztetik a magyar gazdákat: ebből még komoly gondok lehetnek a földeken

MTI
A gyümölcsösöket károsító számottevő fagyra nem kell számítani, és bőséges csapadékra van kilátás - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében. A szakemberek szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, ám a nyári kapás növények vetését a hideg idő mostanáig hátráltatta. Az elemzésben arra is felhívták a figyelmet, hogy az esős idő miatt magas lesz a páratartalom, hosszan vizes lesz a növények levele, így a következő napokban nőni fog a gombás megbetegedések valószínűsége is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint írták, a múlt hét második felében télies volt az időjárás, az ország keleti felén esett eső, havas eső, hó vegyesen, északkeleten péntek reggelre a Bodrogköz területén, a Nyírségben és a Hajdúságban 5-10 centiméteres hóréteg is összegyűlt. Az ország nagy részén egész télen nem esett ennyi hó, de az említett területeken is többfelé most alakult ki az idei "tél" legvastagabb hótakarója - tették hozzá. A talajok felszín közeli rétege az ország keleti, északkeleti harmadán sokfelé sáros, telített, elsősorban a Tisza mentén ismét növekedni kezdetek a belvízzel elöntött területek. A középső és mélyebb talajrétegek országszerte jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet a múlt hét nagy részén 5-8 Celsius-fokkal maradt el a sokéves átlagtól. A hét közepi erős, mínusz 4 és mínusz 7 fok közötti fagyok után péntektől már csak kevés helyen hűlt fagypont alá a levegő. Vasárnaptól több fokkal emelkedett a hőmérséklet, és ezen a héten már 15 fok körül alakultak a maximumok. Az elemzés szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, a repce pedig bimbós, kezd virágozni, néhol már sárgába borult táblákat is látni. A nyári kapás növények vetését a hideg idő hátráltatta eddig. Sokfelé virágzik az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a szilva, míg az alma még többnyire bimbós.

A múlt hét közepi fagyok megfelelő védekezés nélkül sokfelé okoztak károkat a már elvirágzott és a virágzó gyümölcsösökben. Komolyabb tavaszi fagyok a jövő hét végig nem valószínűek, jó eséllyel túl vagyunk a veszélyes időszakon

- írták az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei.

Az elemzés szerint a jövő hét közepéig döntően egy mediterrán ciklon alakítja az időjárást, ami a Dunántúlon már most is jelentős csapadékot okoz, és majd csak a jövő hét második felében válik szárazabbá az időjárás. A jövő hét közepéig összességében a Dunántúlon 25-40 milliméter, a Dunától keletre 15-25 milliméter eső valószínű, így tovább nő a talajok nedvességtartalma. Felhívták a figyelmet arra, hogy az esős idő miatt magas lesz a páratartalom, hosszan vizes lesz a növények levele, így a gombás megbetegedések valószínűsége is növekszik. A hőmérséklet éjszakánként jellemzően fagypont fölött várható, legfeljebb a fagyzugos helyeken fordulhat elő gyenge fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?