Veszélyben a termés ebben a magyar térségben? Ennek még rossz vége lehet

Veszélyben a termés ebben a magyar térségben? Ennek még rossz vége lehet

MTI
Az Alföldön régóta nem hullott jelentős csapadék, errefelé a talaj felső rétege már kiszáradt, ezért az elvetett kukoricának csapadékra lenne szüksége. A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett számottevő eső, a lehullott csapadék mennyisége az elmúlt öt nap során csak a Dunántúlon és az ország középső részén haladta meg a 10 millimétert, az ország nagyobb részén alig, vagy egyáltalán nem esett. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északon, különösen északnyugaton jelentősen, helyenként 40-60 milliméterrel is meghaladja a sokéves átlagot, míg főleg a Tiszántúlon 15-30 milliméterrel elmarad attól. A talaj felső fél méteres rétege azokon a területeken, ahol nem esett legalább 10 milliméter eső, ugyan veszített a nedvességtartalmából de még mindig kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg nedvességtartalma azonban főleg az Alföldön már nagy területen a kritikus szint alá csökkent - írja agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőmérséklet április utolsó hetében 2-5 Celsius-fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. Az áprilisi középhőmérsékelt 1-2 fokkal, a havi napfénytartam összeg 30-50 órával elmaradt a sokéves átlagtól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A talajban kellő nedvesség áll rendelkezésükre és a hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, de a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor az utóbbi hetek tartós levélnedvessége miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a napraforgó és a kukorica zöme már a talajban van. Az Alföldön csapadékra lenne szükség, mert a talaj fölső néhány centiméteres rétege, ahol a magok illetve a kis növények elhelyezkednek, mostanra kiszáradt. A gyümölcsök zöme túl van már a virágzáson, jelenleg még a birs virágzik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, a csapadékos idő pedig nem kedvezett a beporzásnak, sokkal inkább a megbetegedéseknek. A legfrissebb, április második felére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke folyamatosan nő a csapadékos időben. Az index értéke országszerte jóval magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a magasabb hegyek erdeit, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt kis lemaradásban van a vegetáció. A folytatásban is változékony marad az időjárás, a jövő héten hétfőtől csütörtökig többfelé várható számottevő csapadék. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul, többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, napközben pedig jellemzően 20 és 25 fok között lesznek az értékek, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal hűvösebb, de se nagyobb lehűlés, se nyári meleg nem valószínű a jövő hét közepéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?