Ez őrület: ennyiért melóznak az idénymunkások a szerb málnaültetvényeken

Ez őrület: ennyiért melóznak az idénymunkások a szerb málnaültetvényeken

agrarszektor.hu
Mintegy három hét múlva megkezdődik a málna szüretelése Szerbiában, de a termelők aggodalommal tekintenek a jövőbe. Bizonyos tavaly felvásárolt mennyiségek esetében ugyanis még mindig nem történtek meg a kifizetések. A helyzet érdekessége, hogy a tavalyi év legnagyobb nyertesei - a termelők szerint - az idénymunkások voltak, akik akár napi 16-20 ezer forintnak megfelelő dínárt is megkereshettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerbia 2022-ben Oroszország és Mexikó mögött a harmadik legnagyobb termelő volt globális szinten, megelőzve Lengyelországot és Chilét, a másik két nagy málnahatalmat - írta meg a Világgazdaság. Mintegy 20 ezer hektáron termesztik a közkedvelt piros bogyós gyümölcsöt Szerbiában, az ültetvények közel a fele Arilje környékén található. Évi 80-100 ezer tonnát termelnek, nagy részét exportálják.

Idén azonban nem várt probléma ütötte fel a fejét az ágazatban: a hűtőházaknak ugyanis még nem sikerült eladni a készleteket a betakarítás előtt. Tavaly a szezon kezdetén még 800 dinárt is fizettek a málnáért, majd 500 dinár körüli szintre esett vissza a felvásárlási ár. Korábban az agrárágazat teljes kivitelének 10%-át a málna exportjából valósították meg. Az aszályos nyarak, az éghajlatváltozás és a piaci mozgások miatt mind nehezebb helyzetbe kerülnek a termelők.

Mindezek mellett gondot okoz a munkaerőhiány is, hiszen a málna betakarítása többnyire kézi erővel történik, és nagyszámú idénymunkásra van szükség. Tavaly egy ügyes kezű málnaszedő napi 5-6 ezer dinárt (16-20 ezer forintot) is megkeresett. Az ültetvények tulajdonosai szerint egyedül ők azok, akik jól jártak az előző idényben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?