Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: súlyos a helyzet

Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: súlyos a helyzet

agrarszektor.hu
A tavalyi év után ismét jelentős fagykár sújthatta az almaültetvényeket Kínában. Az ország északi, fő almatermesztő körzeteiben ismét hóesés és fagyok okozhatnak akár jelentős terméskiesést. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi, jelentős terméskiesést hozó idény után a Bloomberg értesülései szerint április 20. környékén ismét egy kemény fagyokkal és havazással járó hidegfront okozott károkat Kína fő almatermesztő körzeteiben. A károk mértékéről egyelőre nincs részletesebb jelentés, de valószínű, hogy terméskieséssel kell számolni körténél, őszibaracknál és több más gyümölcsfajnál is. Az amerikai szaksajtó szerint kínai szakértők is elismerték, hogy nagy bizonyossággal a szokásosnál alacsonyabb hozamokkal kell számolni az idei szezonban, amit valamennyire az is jelez, hogy az almalésűrítmény jövőbeli jegyzéseinek árfolyama a Csengcsou Árutőzsdén 8%-os emelkedést mutatott (bár érdemes megjegyezni, hogy a tőzsdei árfolyamok hajlamosak túlreagálni az eseményeket). Ez az egymást követő második év lenne, amikor a kínai almatermesztés súlyos veszteségeket szenved (2022-ben májusi fagykárok miatt 10 millió tonnával termett kevesebb az előző évinél), ami az európai piacokra elsősorban az almalé-koncentrátum (AJC) globális kereslet-kínálati viszonyain keresztül fejtené ki áttételes hatását - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?