Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

agrarszektor.hu
A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt., mint konzorciumvezető, a ProfiKomp Zrt. és a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem mint konzorciumi tagok támogatási kérelmet nyújtottak be a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI kódszámú pályázati felhívásra. A „Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiájának kifejlesztése és takarmányozási felhasználása gazdasági haszonállatokkal a körforgásos gazdaság modell szerint” című, A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 azonosítószámú támogatási kérelmet a minisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vissza nem térítendő támogatás összege 649 053 000 millió forint, melyből a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. 339 205 000 forint, a ProfiKomp Zrt. 309 798 000 forint, míg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 50 000 000 Ft támogatásban részesült. A projekt legfőbb célja, hogy a pályázók gazdaságosan előállítható, rovar alapú fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket gyártsanak, és ezekből egy termékcsaládot alakítsanak ki. Az egyes takarmányozási termékek receptúrája a baromfi- és sertéstenyészetekre, valamint ezek életkori sajátosságaira specifikusan kerül kialakításra. A kutatás által Magyarország stratégiailag fontos versenyelőnybe kerülhet a takarmányozás területén a régiós versenytársakkal szemben azáltal, hogy a projekt megvalósítását követően kutatási eredmények és nagyüzemi takarmányozási kísérletek eredményei állnak majd rendelkezésre a feldolgozott rovarfehérjéről.

A témában tett kutatás kiemelten fontos, mivel ez az alapanyag hasonlóan magas fehérje tartalmú, mint a szója, ezért alternatívát jelenthet annak kiváltására, csökkentve ezáltal a sok esetben génmódosított eredetű és/vagy az Európai Unión kívülről származó fehérje felhasználást. A projekt során a konzorcium tagjai a teljes technológiai láncra kidolgoznak egy minőségbiztosítási rendszert, a nyomon követhetőség érdekében. Ez, a rovarok táplálására szolgáló szubsztrát alapanyagok származási helyétől kezdve, szabályozza majd a folyamatot, a rajta nevelt rovarokon át, az őket takarmányként elfogyasztó állatokból készült állati termékeikig, mint például a hús és tojás. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Piacvezérelt kutatás-fejleszési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06