Drasztikus lépést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Leállt a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás egyik legfontosabb ukrán kikötője. Oroszország ugyanis az újra meghosszabbított gabonamegállapodás ellenére sem engedi be az érkező hajókat Pivdennyij kikötőjébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fekete-tengeri gabonaszállítást lehetővé tevő megállapodás egyik legfontosabb ukrán kikötője, Pivdennyij leállt, mert Oroszország nem engedi be az érkező hajókat. A múlt héten két hónappal meghosszabbított fekete-tengeri gabonakezdeményezés három ukrán kikötőből, Odesszából, Csornomorszkból és Pivdennyijből garantálja a biztonságos exportot - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján. Az ENSZ már hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Pivdennyij május 2-a óta nem fogadott egyetlen hajót sem az egyezség értelmében.

Formálisan Pivdennyij kikötője benne van a kezdeményezésben, de valójában már egy hónapja nincs, mivel nincsenek bejövő hajók

- mondta Jurij Vaskov ukrán felújítási miniszterhelyettes.

A gabonaexport-megállapodás értelmében minden ukrán kikötőbe tartó hajót egy közös csapatnak kell ellenőriznie, amelyben orosz ellenőrök is részt vesznek, akik azonban Jurij Vaskov szerint április 29. óta nem hajlandók ellenőrizni a Pivdennyijbe tartó hajókat. A probléma az, hogy az átmenő forgalmat tekintve Pivdennyij a kezdeményezésben szereplő legnagyobb kikötő.

A keddi ellenőrzési terv szerint Oroszország a benyújtott 13 hajóból csak hármat vett fel, és az ukrán felújítási miniszterhelyettes szerint a Pivdennyijbe tartó valamennyi hajót kizárták. Mielőtt tavaly februárban megszállta Ukrajnát, Oroszország Pivdennyijt használta arra, hogy évente akár 2,5 millió tonna ammóniát exportáljon, amely a Togliatiból egy csővezetéken keresztül történő szállítás után érkezett a kikötőbe. A Togliatiból induló vezeték újranyitása a gabonaexport-megállapodás eleje óta az oroszok legfőbb követelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?