Örülhetnek most a magyar gazdák: de azért nem árt résen lenni a földeken

Örülhetnek most a magyar gazdák: de azért nem árt résen lenni a földeken

MTI
A záporokkal tarkított kora nyárias idő nemcsak a növények fejlődéséhez teremt kedvező körülményeket, de a gyomok és kórokozók is elszaporodásához is. Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben melegebbre és szárazabbra fordult időjárásunk, ami a legtöbb helyen már kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 milliméterrel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, de az átlagnál kevesebb esett a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A hőmérséklet a csapadékos idő elmúltával hirtelen emelkedett, péntektől már 20, majd szombattól 25 Celsius-fok fölött alakultak a maximum értékek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. Az őszi vetések jó állapotban vannak, országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a fejlődéshez a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a kis növények, de a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfrissebb, május elejére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke országszerte magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a középhegységek erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt még mindig lemaradásban van a vegetáció. A folytatásban nagyrészt napos, kora nyári időre van kilátás, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól a délkeleti országrész lehet kivétel. A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként többnyire 10 és 15 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 23-28 fok valószínű, és igen erős lesz az UV-sugárzás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?