Alig volt magyar alma tavaly, de mi lesz idén? Színt vallottak a hazai termelők

Alig volt magyar alma tavaly, de mi lesz idén? Színt vallottak a hazai termelők

Nincs könnyű helyzetben az almaágazat Magyarországon: a gyümölcs termőterülete folyamatosan csökken, az ültetvények elöregedtek és korszerűtlenek, ráadásul a generációváltás is komoly kihívást jelent a termelőknek. Emellett a 2021-es és 2022-es évek során az aszály és a fagyok is komoly károkat okoztak az almaültetvényekben. Ebből kifolyólag a tavalyi almatermés jelentősen elmaradt a várakozásoktól: az előzetesen becsült 300-350 ezer tonnához képest végül csak 280 ezer tonnányi alma termett a hazai gyümölcsösökben. Az aszályos időszak 2022 őszén ugyan megszűnt, de az azt követő enyhe télből és a hűvös, csapadékos tavaszból kifolyólag még nagy a bizonytalanság az idei almatermés körül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évek óta csökken az alma termőterülete Magyarországon, míg néhány éve még 25 ezer hektáron termesztették ezt a gyümölcsöt a magyar gazdák, ez tavaly már csak 22,5 ezer hektárt tett ki. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint ez idén már csak 20-21 ezer hektár lesz. Ráadásul a hazai ültetvények java része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség rohamos romlásnak indul. A szakember kiemelte, hogy 2024. december 31-ig van egy ökotámogatási rendszer, ami még sok korszerűtlen ültetvényt életben tart, de amint ez a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni.

Alaposan hazavágta a tavalyi almatermést az aszály és a fagy

Az ültetvények kora és a rájuk jellemző általános korszerűtlenség mellett 2021-ben elkezdődött hosszú, aszályos időszak és a 2022-es tavaszi időjárás, különösen a hazai almatermő felület háromnegyedét adó észak-keleti országrészben a húsvétot követő három napban, vagyis a virágzáskezdetet megelőző héten  tapasztalt jelentős lehűlések mértek komoly csapást a hazai almatermésre. Bár nyár végén a FruitVeB még 300-350 ezer tonnás termést prognosztizált végül ennél jóval kevesebb, 280 ezer tonna lett 2022-ben Magyarország teljes almatermése. Apáti Ferenc összevetésül közölte, hogy 2021-ben 520 ezer tonna alma termett Magarországon, és még ez is jócskán elmarad az ország 600-650 ezer tonnás termelési potenciáljától.

De mi várható idén?

Ahogy a fentiekből is kitűnik, nehéz helyzetben fordult rá a 2023-as évre a magyar almaágazat. Noha a tavaly őszi esőkkel véget ért a hosszú ideje tartó aszályos állapot, az ezt követő enyhe és csapadékos tél, valamint a hűvös tavasz idén se kímélte az ültetvényeket. A fagy helyeként idén is komoly problémát jelentett, máshol elenyésző volt az általa okozott kár. De hogyan látják a helyzetüket a magyar almatermelők? Milyennek ítélik eddig az idei évet, és milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet 350 tagjai hektáron foglalkoznak almával. Lakatos Béla, a TÉSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a tavaszi fagyok  idén nem viselték meg a gyümölcsfákat, 10%-on belül voltak a károk. Annál nagyobb probléma volt, hogy a hűvös tavasz miatt kevésbé mozogtak a méhek, és nem sikerült úgy a beporzás, mint általában. A növényvédelemmel kapcsolatban a szakember beszélt arról is, hogy a varasodás és a lisztharmat ellen folyamatosan védekezniük kell, ahogy a molyok és a bimbólikasztó bogár ellen is. Lakatos Béla elmondta, hogy összességében már az 5-6. permetezésnél járnak az étkezési almánál. A TÉSZ elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a tavalyi évhez képest lényegesen, akár 50%-kal jobb is lehet idén az almatermés.

Dr. Szalma Julianna, a monaji Juli Kertje tulajdonosa elmondta, hogy 4 hektáron termesztenek almát. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei termesztő is arról számolt be, hogy a tavaszi fagy nem viselte meg túlságosan a fákat, és bíznak benne, hogy az aszállyal se lesz gond idén. A virágzást és a beporzást illetően Dr. Szalma Julianna közepesnek ítélte, ami azonban a tavalyi évhez képest mindenképpen jobbnak tűnik - egy éve ilyenkor ugyanis már fagykáros volt az alma. A növényvédelem kapcsán a szakember kifejtette, hogy a termés javából almalevet készítenek, és csak kisebb részét értékesítik, és ehhez igazodik a kezelési stratégiájuk is. A rovarkártevőkkel eddig nem volt sok probléma, inkább a gombák ellen kell intenzíven védekezniük, mivel a fák egy része fokozottan érzékeny a lisztharmatra, másik részük pedig a varasodára. Dr. Szalma Julianna beszélt arról is, hogy az almáskertjük nem fiatal már, ráadásul a telepítésük se a legkorszerűbb, ezért közepes terméshozamra számítanak idén. Ez körülbelül 15 tonnát jelent hektáronként, ami nem mondható magas hozamnak, ám náluk ez már közepes-jó teljesítménynek lenne tekinthető.

A Zala vármegyei Kisgörbőn található a Görbői Gyümölcskert, amelynek egyik tulajdonosa, Pétsch Guidoné Katalin elmondta, hogy 5 hektáron foglalkoznak almával, és náluk sem a fagyok okozták a gondot idén, hanem a hideg és esős tavasz. Emiatt ugyanis nem jártak a méhek, és sokkal gyengébb lett a beporzás, mint általában. A termelő beszélt arról is, hogy a nedvesebb időjárás miatt a gombabetegségek fokozottan jelen vannak, védekezniük kell a lisztharmat és a varasodás ellen. Pétsch Guidoné Katalin szintén úgy ítélte meg, hogy egy gyenge közepes termés várható idén.

Összességében elmondható tehát, hogy idén az aszály - egyelőre - még nem okozott gondot, és a tavaszi fagyok sem jelentettek akkora problémát, mint tavaly. A hűvös és csapadékos időjárás hatására azonban megjelentek a gombabetegségek, amelyek ellen folyamatosan védekezni kell, ráadásul a beporzás is gyengébb volt idén. Az Agrárszektor által megkérdezett termelők éppen ezért inkább közepes termésre számítanak, arra azonban mind rámutattak, hogy a tavalyi évhez képest ez mindenképpen bőségesebb hozamot jelent majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?