Rengeteg eső jöhet júniusban: mutatjuk, mi várhat a magyarokra

Rengeteg eső jöhet júniusban: mutatjuk, mi várhat a magyarokra

agrarszektor.hu
Érdekes, kettős időjárási helyzet alakítja a Magyarország fölött kialakult záporos, zivataros nyári meleget. Az országtól északra egy anticiklon húzódik, aminek a pereme már belóg az ország fölé, míg a határoktól délre egy úgynevezett sekély ciklon „tevékenykedik”. Az előbbi a némileg átlag feletti, 25-30 Celsius-fokos melegért felelős, míg utóbbi a záporok, zivatarok kialakulásáért, valamint ezért van most több a csapadék a déli országrészben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csütörtöki nap még a most is tapasztalt „kettősség” jegyében telik, péntektől kissé szárazabbá válik az idő, majd egy hidegfront halad el Magyarországtól keletre - olvasható 24.hu oldalán. Ennek hatására a jelenleginél sokkal szárazabb lesz a hétvége, és a hőmérséklet is némileg lecsökken: a szombatra és vasárnapra várható 22-27, 23-28 fok éppen megfelel a június eleji átlagnak. Idén Medárd (június 8.) nem marad el, napról napra egyre több esőre készülhetnek a magyarok - mondta el Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hétfőtől aztán délnyugat felől érkezik a csapadékos időjárás, ahogy közeledik Medárd napja, úgy lesz egyre több a zápor és zivatar. A népi megfigyelés szerint ha ezen a napon esik, akkor a következő 40 napban nyitva maradnak az ég csatornái, míg ha e nap szárazon telik, úgy 40 napos aszály várható. Ha nem is egyfolytában 40 napig, de az előrejelzések szerint egészen június végéig napi rendszerességgel várhatók záporok, zivatarok az egész országban.

A 23-28 Celsius-fokos melegben magas lesz a levegő páratartalma, tipikus trópusi időszakra lehet számítani. A nagyobb esők után jelentősebben lehűlhet a levegő, és a csapadékosabb periódusok között lesznek akár pár napos szünetek is, de a lényeg, hogy ez az időjárási helyzet tartósnak ígérkezik. A jelenlegi számítások alapján június utolsó napjaiban látszik a váltás, egyelőre hőhullám érkezése várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?