Most jött: meghosszabbították az ukrán gabonaimport tilalmát

Most jött: meghosszabbították az ukrán gabonaimport tilalmát

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság is egyetért azzal, hogy szeptember 15-ig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából származó mezőgazdasági import korlátozásait egyes EU-tagállamokba. A vonatkozó határozatot közzétették az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és azonnal hatályba is lép. A Bizottság döntése Bulgáriát, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát érinti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogyan az Agrárszektor ie beszámolt róla, Lengyelország megkapta az Európai Bizottságtól azt a rendelettervezetet, amely az egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó meghosszabbításáról szól. Az EU által május elején meghozott egyes termékekre vonatkozó korlátozások, amelyek öt országban vannak érvényben, június 5-én jártak le, és habár Ukrajna a feloldásért lobbizik, az öt ország a meghosszabbításukat kéri. Az EU május 2-án döntött úgy, hogy korlátozza az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag forgalmazását öt országban - Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek a mezőgazdasági termékek tehát továbbra sem forgalmazhatók Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, kivéve, ha a május elején elfogadott politikai csomag keretében más uniós vagy nem uniós országokba szállítják őket, tehát az öt ország "folyosóként" szolgálhat a négy terméknek. Az ideiglenes korlátozásokat azt követően hozták meg, hogy a korábban az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának elősegítésére hozott kereskedelmi intézkedés következtében Kelet-Európában megindult az áruforgalom, leestek az árak, és rengeteg gazda került bizonytalan helyzetbe. Ez arra késztette az említett öt országot, hogy egyoldalú tilalmat rendeljenek el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?